Лондон, Трафалгал / - фото: Б. Голубовић
10/04/2022 u 07:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Великој Британији дозвољен раст рачуна за гас и струју за 50 одсто

Истовремено почетком марта 2022. цијене су биле око десет пута веће од нивоа из истог периода прошле године. Од тада су донекле опале, али су и даље много веће него што су били 2021. године

Стручњаци из Библиотеке Доњег дома британског парламента анализирали су ниво цијена енергената у протеклој години и дозволили даље повећање рачуна потрошача у октобру 2022. У исто вријеме, нека „угрожена домаћинства“ могу већ бити лишена могућности да правилно загрију своје домове, наводи се у извјештају. Раша тудеј је имала увид у материјал.

„У марту 2022. Комитет за монетарну политику Банке Енглеске процијенио је могуће повећање горње границе цијена у октобру 2022. на око 35 одсто. Други коментатори су сугерисали да би могао да порасте и до 50 одсто“, наводе британски аналитичари.

Истовремено, како објашњавају аутори извјештаја, почетком марта 2022. цијене су биле око десет пута веће од нивоа из истог периода прошле године. Од тада су донекле опале, али су и даље много веће него што су били 2021. године.

Истовремено, садашњи ниво цијена већ ствара потешкоће неким категоријама становништва, напомињу у Библиотеци Доњег дома.

„Пораст цијена који су потрошачи већ искусили изазвао је забринутост због свог утицаја на угрожена домаћинства, посебно она која пате од „сиромаштва горива“ и можда неће моћи адекватно да загрију своје домове“, наводи се у тексту документа.

Британски експерти су изразили забринутост да би могло доћи до негативних последица великих размјера по економију земље.

Навели су и да су санкције Русији и могућност ембарга на руску нафту и гас додатно допринијеле повећању цијена енергената. 

Раније је њемачки канцелар Олаф Шолц рекао да би увођење ембарга на руске енергенте изазвало велику економску кризу и погодило индустрију.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 00:26