Ukrajina, ilustracija / RTS
07/10/2024 u 11:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ukrajina odbila ruski napad projektilima Kinžal na Kijev

Ostaci projektila pali su na tri gradske četvrti Kijeva u ponedjeljak ujutro tokom jutarnje gužve nakon što je protivvazdušna odbrana odbila ruski raketni napad na glavni grad Ukrajine, saopštile su gradske vlasti.

U Kijevu nema veće materijalne štete niti žrtava posle ruskog napada nadzvučnim projektilima Kinžal, rekao je zvaničnik gradskih vlasti Serhij Popko.

Ostaci oborenog projektila oštetili su krov višespratnice u četvrti Solomianski, u zapadnom dijelu grada, a nešto ostataka rakete je palo i na zemljište škole.

Šteta je prijavljena i u središnjoj četvrti Ševčenkivski, gdje je oštećen krov automobila, i u južnom predgrađu Holosijvski.

Rusija koristi projektile dugog dometa od početka rata, a napadi dronovima su postali svakodnevnica.

(VIDEO) Rijedak ruski dron „ohotnik“ pao u Ukrajini

Tokom noći Rusija je Kijev i okolinu napala s oko 15 dronova.

H-47M2 Kinžal, u prevodu „bodež“, a NATO naziv je „Killjoy“, ruska je hipersonična aerobalistička raketa vazduh-zemlja s nuklearnim mogućnostima. Domet joj je veći od 2000 km, brzina 12 macha (4,08 km/s). Može nositi i konvencionalne i nuklearne bojeve glave i može se lansirati iz bombardera Tu-22M3 ili presretača MiG-31K.

Kinžal je ušao u upotrebu 2017. godine i jedno je od šest novih ruskih strateških oružja koje je ruski predsjednik Vladimir Putin predstavio 1. marta 2018. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. oktobar 2024 11:19