Парламент у Љубљани / - Википедија
28/12/2021 u 08:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Усвоjен нови пакет за ублажавање ковид-кризе у Словениjи

Међу предвиђеним стимулациjама су jеднократни додатак за пензионере и стариjе, додаци на плате запослених у здравству, jеднократне накнаде за новорођенчад, као и награде за припаднике цивилне заштите и студенте-добровољце

Словеначки парламенет усвоjио jе законски пакет за ублажавање посљедица кризе изазване пандемиjом корона вируса, чиjа се финансиjска тежина процјењуjе на 240 милиона еура.

То jе 10. пакет помоћи од избиjања епидемиjе ковида 19.

Међу предвиђеним стимулациjама су jеднократни додатак за пензионере и стариjе, додаци на плате запослених у здравству, jеднократне накнаде за новорођенчад, као и награде за припаднике цивилне заштите и студенте-добровољце коjи су учествовали у мјерама за сузбиjање епидемиjе, преноси Хина.

Интервентни законски пакет укључуjе и више мјера за помоћ привреди преко Предузетничког фонда, дјелимичну надокнаду трошкова за купновину тестова за самотестирање запослених у фирмама, а њиме се продужава и вријеме важења већ издатих бесплатних туристичких и угоститељских бонова коjи ће моћи да се користе до средине 2022. године.

За такав законски пакет коjи jе предложила Влада гласало jе 46 посланика, углавном из владаjуће коалициjе, док jе против било њих 42.

Опозициjа jе у расправи тврдила да су мјере неуравнотежене и да jе ријеч о jедноj врсти несистематског финансиjског бонуса поjединим групама, како би се придобили бирачи пред парламентарне изборе предвидене за краj априла идуће године.

Против владиних мјера и обавезних ковид потврда за вријеме расправе о законском пакету пред зградом парламента протестовало jе неколико стотина људи, наводи Хина.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 12:22