/ фото: ЕУРОПОЛ
11/10/2021 u 12:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Мрежа продаје лажних финансијских услуга: Изубљено више од 15 милиона еура

Како би извршили превару, запослени позивног центра имали су скрипте које су садржавале унапријед дефинисане разговоре и кључне поруке како би увјерили клијенте

Органи за спровођење закона и правосудни органи из Бугарске, Кипра, Њемачке, Холандије и Украјине, уз подршку Еуропола и Еуројуста, удружили су се против организоване криминалне групе умијешане у бинарне приеваре.

- Група је стајала иза платформе за интернетско трговање финансијским услугама са бинарним опцијама. Еуропол је основао Оперативну радну групу за подршку прекограничној истрази- речено је из Еуропола.

Извршено је осам претреса кућа (5 у Бугарској, 1 на Кипру, 2 у Украјини), саслушано је 17 особа у Бугарској, ухапшен је један врло битан члан организације на Кипру, одузети су телефони, електронска опрема, банковни рачуни и резервне копије података.

image
фото: ЕУРОПОЛ

- Криминална мрежа намамила је њемачке инвеститоре на трансакције у укупној вриједности од најмање 15 милиона еура. Осумњичени су оглашавали финансијске услуге на мрежи и путем друштвених медија, користећи више од 250 назива домена. Криминална мрежа повезана са компанијом са сједиштем у Украјини успоставила је позивни центар у Бугарској. Отприлике 100 запосленика два позивна центра, смјештена у Софији, контактирало је "клијенте" и оглашавало лажне финансијске услуге у области бинарних опција под кринком финансијских савјетника- речено је из Еуропола.

image
фото: ЕУРОПОЛ

Како би извршили превару, запослени позивног центра имали су скрипте које су садржавале унапријед дефинисане разговоре и кључне поруке како би увјерили клијенте да ослободе више средстава.

image
фото: ЕУРОПОЛ

- Међутим, накнадна истрага указује на то да већина запослених није била свјесна да је компанија за коју су радили укључена у шему превара. Почетни профит приказан у корисничком интерфејсу охрабрио је клијенте да уложе велике своте новца. Међутим, клијенти нису примили исплату својих добитака или остатка кредита након што су то затражили. Истрага је до сада довела до 246 кривичних поступака у 15 њемачких савезних држава- истакли су из Еуропола.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 15:46