/ FOTO: YOUTUBE EUROPOL
13/08/2021 u 21:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Преко балканске руте мигранте превозили за 4.000 до 10.000 еура

Укупно је пресретнуто 26 илегалних превоза и откривено је 490 миграната

Службеници румунске полиције и граничне полиције, уз подршку Еуропола, разбили су организовану криминалну групу укључену у кријумчарење миграната преко балканске руте. Како је саопштено из Еуропола, претресене су 22 куће, ухапшено је 18 осумњичених особа, одузето је оружје, пет возила, телефони и 22.000 еура.

image
FOTO: EUROPOL

- Криминалну мрежу чинили су држављани Египта, Ирака, Сирије и Румуније. Криминална сгрупа имала је "ћелије" у земљама преко балканске руте одакле су регионални помагачи управљали регрутиовањем, смјештајем и транспортом миграната из Јордана, Ирана, Ирака и Сирије. Неколико криминалних "карика" из Румуније омогућило је гранични прелазак група миграната из Бугарске и Србије и осигурало њихов привремени смјештај на подручју Букурешта и у западној Румунији. Мигранти су затим прошверцовани у Мађарску на путу за Њемачку као крајње одредиште. Укупно је пресретнуто 26 илегалних превоза миграната и откривено је 490 миграната у покушају илегалног преласка румунске границе. Врло добро организована, криминална група била је укључена и у друге криминалне активности- истакли су из Еуропола.

Мигранти су плаћали, како наводем између 4.000 и 10.000 еура, зависно о сегменту трговине људима.

- На примјер, цијена олакшавања прелаза из Румуније у Њемачку била је између 4.000 и 5.000 еура. Мигранти, од којих су неке биле породице са малом дјецом, били су смјештени у врло лошим условима, често без приступа тоалетима или води. За сигурне куће осумњичени су изнајмљивали смјештај или користили резиденције чланова групе. У једној од сигурних кућа, површине око 60 квадрата, осумњичени су истовремено сакрили 100 људи. Мигранти су затим превожени у ризичним условима у пренатрпаним камионима између робе и у комбијима скривеним у склоништима без одговарајуће вентилације- појаснили су из Еуропола.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:29