/ фото: frontex.europa.eu
09/11/2021 u 19:23 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Заплијењeнo 518 украдених возила, извршено 10.000 провјера

Црна Гора била је дио међународне акције заједно са Европском агенциjом за граничну и обалску стражу, Интерполом и Еурополом

Европска агенциjа за граничну и обалску стражу FRONTEKS навео је да је борба против кријумчарења украдених возила, њихових дијелова, украдених чамаца, као и спречавање кријумчарења миграната и повезаних превара са докуменатима, била у фокусу операције која је спроведена широм Европе уз подршку INTERPOL-a, Europola, као и CELBET-а.

- У року од двије седмице, службеници укључени у операцију извршили су 10.000 провјера различитих база података што је довело до заплијене 518 украдених возила. Земље учеснице такође су заплијениле 400 украдених дјелова возила пронађених у камионима и продавницама, што је довело до нових истрага против банди аутомобилских криминалаца. Такође, откривено је преко 140 фалсификованих личних докумената и докумената возила- навели су из FRONTEKSА.

Захваљујући сарадњи различитих органа, заплијењено је неколико луксузних аутомобила у различитим земљама ЕУ.

Полицајци су такође извршили рације у продавницама chop shopova – мјестима гдје су украдена возила расклапана на дјелове да би се даље кријумчарили и продавали путем интернета.

image
фото: frontex.europa.eu

- Током провјера хиљада возила и чамаца, власти су откриле 1.000 нерегуларних миграната на путу ка ЕУ копненим и морским путевима. Ухапшен је 31 помагач кријумчарења миграната. Захваљујући вишенамјенском приступу, на мети су биле и друге врсте криминалних активности, укључујући трговину дрогом, ватреним оружјем и угроженим врстама. Стотине полицајаца и граничара из Аустрије, Бугарске, Хрватске, Естоније, Финске, Француске, Њемачке, Италије, Литваније, Холандије, Португала, Румуније, Словачке, Шпаније, Албаније, Босне и Херцеговине, Косова, а у операцију су на лицу мјеста биле укључене Сјеверна Македонија, Црна Гора и Србија- истакли су из FRONTEKSA.

Током заједничке акције, органи реда радили су руку под руку са приватном индустријом, посебно произвођачима аутомобила, rent-a-leasing компанијама, али и произвођачима чамаца, како би се на ефикаснији начин сузбили криминал.

- Захваљујући акцији, криминалци су спријечени да многа возила и чамце прокријумчаре у иностранство. Власти које су учествовале у Mobile 4 уочиле су све већи тренд кријумчарења украдених камиона, аутобуса, пољопривредне механизације, као и аутомобила за одмор (кампера). У року од двије седмице, службеници укључени су извршили 10.000 провјера различитих база података што је довело до запљене 518 украдених возила- појаснили су из Европске агенциjе за граничну и обалску стражу.

Земље учеснице такође су заплијениле 400 украдених дјелова возила пронађених у камионима и продавницама, што је довело до нових истрага против банди аутомобилских криминалаца. Такође, откривено је преко 140 фалсификованих личних докумената и докумената возила.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:26