Unsplash, ilustracija / - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
01/12/2021 u 07:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Зараде у Њемачкоj скоро стагнирале у трећем кварталу

Подаци о платама укључуjу основне додатке на зараду и изванредне исплате, попут jеднократних исплата, годишњих додатака или исплате заостатака

Зараде у Њемачкоj у трећем тромjесечjу су скоро стагнирале у поређењу истим периодом прошле године, упркос jачању инфлациjе, показали су нови подаци статистичког уреда Дестатиса.

Зараде запосленика, договорене у колективним преговорима, у периоду од jула до септембра у просjеку су порасле 0,9 одсто у односу на исти период прошле године, наjслабиjе од када jе статистички уред почео да прикупља податке 2010. године, обjавио jе Дестатис.

Потрошачке циjене у Њемачкоj у та три мjесеца порасле су 3,9 одсто, тако да су се радницима у трећем кварталу реалне плате смањиле, преноси Хрпортфолио.

Подаци о платама укључуjу основне додатке на зараду и изванредне исплате, попут jеднократних исплата, годишњих додатака или исплате заостатака.

Ако се искључе екстра плаћања, плате су у другом кварталу порасле 1,3 одсто на годишњем нивоу.

Централне банке и владе помно прате кретање плата у еурозони како би утврдили расту ли под утицаjем повећања циjена, што би могло да покрене спиралу зарада и циjена и резултирати већом инфлациjом и у средњорочном периоду.

њемачки синдикати у понедjељак су постигли договор с владом о повећању плата 2,8 одсто за више од милион запослених у jавном сектору на нивоу савезне државе, што jе према мишљењу аналитичара прескроман раст да би се покренула спирала.

Пад реалних зарада лош jе предзнак за будућу потрошњу домаћинстава, коjа jе била jедини покретач раста њемачког бруто домаћег производа у трећем тромjесечjу у условима уских грла у снабдиjевању и производних проблема у индустриjском сектору.

Канцелар Олаф Шулц рекао jе да ће нова коалициона влада идуће године повећати минималну плату у Њемачкоj око 25 одсто, на 12 еура по сату.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:01