Volodimir Zelenski / - FOTO: SHUTTERSTOCK.COM/DMYTRO LARIN
24/02/2024 u 13:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zelenski: Niko od nas neće dozvoliti da Ukrajina nestane

Predsjednik Ukrajine poručio da se rat mora završiti pod "našim uslovima" i pravednim mirom

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obećao je na drugu godišnjicu početka ruske invazije da će Ukrajina pobijediti Rusiju kada rat uđe u treću godinu.

- Za ovo smo se borili 730 dana naših života. Pobijedićemo u najboljem danu u našim životima - rekao je Zelenski u subotu na ceremoniji povodom godišnjice na otvorenom, javljaju agencije.

Događaj, kome su prisustvovali neki zapadni lideri, organizovan je na kijevskom aerodromu Gostomel, koji je bio na meti Rusije u prvim danima rata.

Zelenski je kazao da se rat mora završiti "pod našim uslovima" i "pravednim" mirom.

- Svaki normalan čovjek želi da se rat završi, ali niko od nas neće dozvoliti da Ukrajina nestane - poručio je Zelenski.

Predsjednik Ukrajine se na dogđaju pojavio zajedno sa kanadskim, italijanskim i belgijskim premijerima i šeficom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen koji su došli u Kijev da obilježe dvije godine od ruske invazije.

- Ovdje smo danas da se zahvalimo ovim muškarcima i ženama koji 24. februara prije dvije godine nisu pobjegli već su se borili. Ovo mjesto je simbol neuspjeha Moskve, simbol ukrajinskog ponosa - rekla je italijanska premijerka Đorđa Meloni.

Sumorno raspoloženje visi nad zemljom dok rat protiv Rusije ulazi u treću godinu, a ukrajinske trupe se suočavaju sa sve većim izazovima na liniji fronta zbog sve manje zaliha municije i kadrovskih izazova, i povlačenja iz strateškog istočnog grada koji je Moskvi jedna od najvećih pobjeda.

Godišnjica dolazi nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otpustio vrhovnog vojnog komandanta Valerija Zalužnjeg, zamijenivši ga general-pukovnikom Aleksandrom Sirskim, što je označilo najznačajniju promjenu vrha od početka rata.

Rusija i dalje kontroliše otprilike četvrtinu zemlje nakon što Ukrajina nije ispunila očekivanja svojom ljetnjom protivofanzivom koja nije proizvela velike pomake. U međuvremenu, milioni Ukrajinaca nastavljaju da žive pod nesigurnim okolnostima u unakrsnoj vatri borbi, a mnogi drugi se suočavaju sa stalnim borbama pod ruskom okupacijom. Većina još čeka na ukrajinsko oslobođenje koje nije došlo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 07:20