Volodimir Zelenski / - FOTO: EPA-EFE
19/08/2024 u 23:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Zelenski ponovo traži dozvolu za korišćenje oružja dalekog dometa

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski ponovo je danas tražio dozvolu od saveznika da ukrajinska vojska koristi oružje dugog dometa za gađanje meta duboko u teritoriji Rusiji.

- Ukrajinu od zaustavljanja napredovanja ruske armije na frontu dijeli samo jedna odluka koju očekujemo od naših partnera: odluka o dalekometnim kapacitetima”, rekao je Zelenski u govoru ukrajinskim ambasadorima.

Sjedinjene Američke Države i drugi saveznici Ukrajine, podsjeća Radio Slobodna Evropa, postavili su ograničenja na upotrebu oružja iz zabrinutosti da bi to moglo da eskalira rat.

Zelenski je takođe rekao diplomatama da su ukrajinske snage preuzele kontrolu nad 92 naselja u Kurskoj oblasti u Rusiji i da sada kontrolišu više od 1.250 kvadratnih kilometara neprijateljske teritorije skoro dvije nedjelje od početka iznenadnog upada preko granice.

Zelenski: Rusija ucjenjuje svijet prijetnjom katastrofe u Zaporožju

- Ukrajinski vojnici nastavljaju odbrambenu operaciju u pojedinim oblastima Kurske oblasti Ruske Federacije- rekao je Zelenski.

On je kazao da Ukrajina nastavlja da jače njene pozicije, stabilizuje određene oblasti i popunjava fond za razmjenu (zarobljenika).

Zelenski je rekao da je ta operacija “najveće ulaganje” Ukrajine u proces oslobađanja Ukrajinaca iz ruskog zatočeništva.

- To je jedan od naših ciljeva- rekao je Zelenski.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 06:42