/ фото: Лазар Ружић
24/09/2021 u 09:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Креће испитивање вакцине у спреју

Ова компанија намјерава да ангажује 40.000 одраслих испитаника за трећу фазу клиничког испитивања

Кинески произвођач вакцина "Beiјing Wantai Biological Pharmacy Enterprise" планира да сљедећег мјесеца започне велико испитивање кандидата за вакцину против ковида 19 у облику спреја за нос, стоји у записнику о регистрацији клиничког испитивања, преноси ртцг.

Ова компанија намјерава да ангажује 40.000 одраслих испитаника за трећу фазу клиничког испитивања, стоји у подацима објављеним у кинеском регистру клиничких испитивања. Одраслим особама би се у размаку од двије недеље дале двије дозе потенцијалне вакцине "Беијинг Wантаи" или плацебо.

У регистру није објављено у колико ће земаља компанија да води испитивање, међутим наводи се да је етички комитет на Филипинима одобрило студију, отклањајући препреке за потенцијално спровођење испитивања у тој земљи.

Представник "Beiјing Wantaiјa" рекао је да евиденција о регистрацији не значи да је компанија формално започела трећу фазу клиничког испитивања. Он је само навео да чека документа од власти, али није навео из којих земаља.

Вакцина у спреју, као алтернатива уобичајеној ињекцији у руку, може да изазове специфичне имуне реакције у дисајним путевима, опонашајући природну инфекцију респираторним вирусом.

Потенцијална вакцина користи ослабљени вирус грипе за пренос генетских информација о дијелу коронавируса.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:17