/ фото илустрација: Лазар Ружић
22/09/2021 u 09:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нафта поскупила

Цијене нафте порасле су у уторак на међународним тржиштима према 75 долара

Цијене нафте порасле су у уторак на међународним тржиштима према 75 долара, јер је смањено снабдијевање у Сједињеним Америчким Државама засјенило страховања да би евентуална пропаст велике компаније за развој некретнина могла наштетити кинеској економији.

На лондонском тржишту барелом се трговало по 70 центи вишој цијени у односу на претходно затварање, од 74,62 долара. У Њујорку је цијена барела, у уговорима с роком испоруке у октобру, порасла 61 цент на 70,9 долара. У уговорима с роком испоруке у новембру барелом се на америчком тржишту трговало по 72 цента вишој цијени, од 70,86 долара, преноси Хина.

Улагаче су уздрмали проблеми презадуженог кинеског дива у сектору развоја некретнина Еверграндеа. Компанија је укупно дужна око 300 милијарди долара а ускоро јој доспијева 84 милиона долара камата на једну обвезницу. Улагачи страхују да би пропаст Еверграндееа могла уздрмати кинеску привреду и тржишта, а тренутно није јасно хоће ли му Пекинг прискочити у помоћ.

Расположење на тржиштима пригушују и очекивања да би америчка централна банка, Федералне резерве, ускоро могла почети да заоштрава монетарну политику, што ће вјероватно пригушити и апетит инвеститора за ризичнијом имовином, попут нафте.

Страхови су ипак пали у други план након што је Royal Dutch Shell, највећи произвођач нафте у Мексичком заливу, у понедјељак саопштио да ће због штете коју је на објектима на мору изазвао ураган Ида производити нафту у смањеном обиму до почетка наредне године.

- Чини се да је све већа забринутост за америчку производњу надјачала друге чиниоце, попут исхода састанка Одбора за монетарну политику америчке централне банке и страхова да би Евергранде могао изазвати ширу кризу- казао је Ricardo Evangelista из ActivTradesa.

OPEC је на својој интернет страници објавио да је у понедјељак цијена барела референтне корпе нафте његових чланица износила 73,47 долара, што значи да је пала 67 центи у односу на претходни дан трговања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:21