/ - илустрација - FOTO TWITTER.COM/EBRD
29/09/2021 u 09:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Оштар пад на Вол стриту

Највише су пали комуникациони и технолошки сектор

На Wall Streetu су у уторак цијене дионица оштро пале јер улагаче забрињавају раст приноса на обвезнице, висок ниво инфлације, предстојеће повећање пореза и неизвјесни преговори у Вашингтону о задуживању државе.

Dow Јones склизнуо је 569 бодова или 1,63 одсто, на 34.299 бодова, док је S&P 500 потонуо 2,04 одсто, на 4.352 поена, а Насдаq индекс 2,83 одсто, на 14.546 бодова. У десет од 11 најважнијих сектора S&P 500 индекса цијене су дионица пале, а порасле су само у енергетском, преноси SEEbiz.

Највише су пали комуникациони и технолошки сектор, при чему су под снажним притиском биле дионице технолошких дивова, као што су Microsofta, Amazon.coma, Alphabeta и Applea.То је посљедица, међу осталим, раста приноса на државне обвезнице на највише нивое од јуна јер се очекује да ће инфлација остати висока, што би могло натјерати америчку централну банку, Federalne rezerve да заоштри монетарну политику прије него што се процјењивало.

Министарка финансија Јanet Yellen казала је да процјењује да ће на крају ове године инфлација износити близу четири одсто и упозорила заступнике у Конгресу да би, ако се не договоре о нивоу задуживања државе, могло доћи до затварања јавних служби, што би озбиљно наштетило економији. У Конгресу се воде преговори о предлогу буџетског пакета, а расправља се, међу осталим, о повећању пореза и нивоу задуживања савезне државе.

Републиканци се противе многим предлозима владајућих демократа, па би преговори могли потрајати. Склоност улагача према ризику смањена је и због тога што ускоро почиње смањивање монетарних подстицаја, који од почетка пандемије коронавируса подржавају економију и финансијска тржишта.

Прошле седмице су челници Феда поручили да би смањење мјесечног износа за куповину обвезница могло започети у новембру, а да би кључне камате могле бити повећане већ наредне године, прије него што се процјењивало.

Након пада, S&P 500 и Nasdaq indeks на путу су највећег мјесечног губитка од септембра прошле године. И на европским берзама цијене дионица су пале. Londonski FTSE indekс ослабио је 0,5 одсто, на 7.028 бодова, док је frankfurtski DAX склизнуо 2,09 одсто, на 15.248 бодова, а париски CAC 2,17 одсто, на 6.506 бодова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 12:56