Brisel, ilustracija / - SHUTTERSTOCK
14/10/2023 u 09:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

EU se nada da će riješiti nedoumice oko korišćenja ruske imovine za Ukrajinu

Ovo pitanje, čije je rješavanje u zastoju već mjesecima, trebalo bi da razmatraju nacionalni lideri bloka koji se sastaju na samitu u Briselu 26. i 27. oktobra

Evropska unija se nada da će riješiti nedoumice oko korišćenja ruske imovine za Ukrajinu, čija je vrijednost procijenjena na 266 milijardi eura.

Lideri Evropske unije će na sastanku krajem oktobra zahtijevati "odlučan napredak" kada je riječ o korišćenju prihoda od ruske imovine, zamrznute sankcijama, kao pomoć Ukrajini, navodi se u nacrtu saopštenja pred samit u Briselu u koji je Reuters imao uvid.

Ovo pitanje, čije je rješavanje u zastoju već mjesecima, trebalo bi da razmatraju nacionalni lideri bloka koji se sastaju na samitu u Briselu 26. i 27. oktobra, prenosi B92.

Sjedinjene Američke Države i Britanija prošlog mjeseca su dale znak podrške za plan Evropske unije da oporezuje neočekivanu dobit ostvarenu od zamrznutih ruskih državnih sredstava, što bi bilo usmjereno za finansiranje Ukrajine u ratu protiv Rusije.

Ministri finansija zemalja Grupe sedam (G7), koje su se sastale u Maroku, procijenili su vrijednost te zamrznute imovine na oko 266 milijardi eura.

Kako se navodi, očekuje se još posla narednih mjeseci kako bi bili pronađeni pravno ispravni načini korišćenja pomenutih sredstava za pomoć Ukrajini.

Rad 27 država članica Evropske komisije na tim pitanjima više puta je odlagan zbog pravnih nedoumica, naročito nakon što su sankcije na privatno rusko bogatstvo osporene na sudovima.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 09:42