/ - SHUTTERSTOCK
27/08/2024 u 17:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kremlj: Zabrana Ukrajinske pravoslavne crkve napad na slobodu vjeroispovesti

Rusija je osudila potez Ukrajine da zabrani ogranak pravoslavne crkve koji je povezan sa Moskvom, opisujući to kao napad na hrišćanstvo i udar na slobodu vjeroispovesti

Ukrajinski poslanici glasali su prošle nedjelje za zabranu Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) povezane sa Rusijom, koju Kijev optužuje da podržava 30-mjesečni rat Moskve širenjem proruske propagande i skrivanjem špijuna.

- Kijevski režim, nažalost, nastavlja da pokazuje svoju pravu prirodu. Ovo je otvoreni napad na slobodu vjeroispovesti, napad na pravoslavnu crkvu u cjelini i napad na hrišćanstvo - rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenose agencije.

Većina Ukrajinaca su pravoslavni hrišćani, ali je vjera podijeljena između UPC i nezavisne pravoslavne crkve Ukrajine.

Predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je prošlonedjeljno glasanje kao korak ka jačanju „duhovne nezavisnosti“ Ukrajine i potpisao ga kao zakon.

Zelenski potpisao zakon kojim se zabranjuje ukrajinska pravoslavna crkva povezana s Moskvom

UPC je počela da se distancira od Rusije nakon invazije Moskve na Ukrajinu u februaru 2022. gpodine i poriče da ima veze sa „stranim centrima“.

Ali krivični postupci, uključujući optužbe za izdaju, pokrenuti su protiv desetina njenih sveštenika što je izazvalo reakciju Kremlja i Ruske pravoslavne crkve.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 09:40