Sergeј Lavrov / - EPA
19/08/2024 u 14:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Lavrov: Ukrajinci nisu mogli da izvedu sabotažu na Sjevernom toku bez podrške SAD

Bez podrške SAD Ukrajinci nisu mogli da izvedu sabotažu na ruskom gasovodu Sjeverni tok u Baltičkom moru, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Čak i da su Ukrajinci učestvovali u ovome, jasno je da to nisu mogli sami. Jasno je da je za izvođenje takvog napada naređenje moralo da sitgne sa najvišeg nivoa, i to sa zaista najvišeg nivoa, jer je Zapad naravno – Vašington - rekao je Lavrov, prenosi TASS.

On je dodao da Njemačka mora da odgovori na sva pitanja koja postavlja Rusija u vezi sa napadima iz 2022. godine na gasovode Sjeverni tok 1 i 2.

-Prvo, moraju prestati da kategorički odbijaju da iznesu činjenice koje nisu mogli da ne otkriju. Kada se neke od informacija koje tražimo ne daju zvaničnim kanalima, već se pojave u novinskim člancima, to navodi na pomisao da je sve unaprijed isplanirano- rekao je Lavrov.

Njemačka je u junu izdala evropski nalog za hapšenje ukrajinskog instruktora ronjenja, zato što je prema saznanjima istrage bio dio tima odgovornog za eksploziju gasovoda, objavili su prije pet dana njemački mediji.

Njemačka istraga sumnjiči Volodimira Z. da je zajedno sa još tri instruktora ronjenja, u septembru 2022. isplovio brodom iz Rostoka, nakon čega su zaronili kraj gasovoda Sjeverni tok i podmetnuli eksploziv.

Poljske policijske vlasti koje su navodno pokušale da uhapse Volodimira Z. u Pruškovu kraj Varšave, nisu ga pronašle a ispostavilo se da je zahvaljujući aljkavosti njemačkih činovnika (koji nisu uz nalog poslali i odgovarajuću notu) prešao granicu Poljske sa Ukrajinom, objavili su 14. avgusta njemački mediji.

Dan kasnije Vol strit džornal (Wall Street Journal – WSJ) izvijestio je da je Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prvobitno odobrio plan za dizanje u vazduh gasovoda Sjeverni tok da bi potom, na zahtjev CIA, pokušao da ga opozove, ali bez uspjeha.

Eksplozije na dva gasovoda preko kojih je Rusija snabdijevala Evropu gasom, Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2, dogodile su se 26. septembra 2022. godine.

Rusija zvanično tužila Njemačku zbog Sjevernog toka 2: "Dalji koraci zavise od Zapada"

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 21:39