Vladimir Putin  / - EPA
20/02/2024 u 19:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Putin unaprijedio visokog službenika zatvora nakon smrti Navaljnog

Zamjenik čelnika zatvorske službe FSIN Valerij Bojarinev unaprijeđen je u general-pukovnika ministarstva unutrašnjih poslova

Ruski predsjednik Vladimir Putin unaprijedio je visokog službenika zatvora u kojem je prije nekoliko dana umro ruski čelnik opozicije, Aleksej Navalni, prenosi RSE.

Zamjenik čelnika zatvorske službe FSIN Valerij Bojarinev unaprijeđen je u general-pukovnika ministarstva unutrašnjih poslova.

Direktor Zaklade za borbu protiv korupcije, koju je osnovao Navaljni, objavio je u utorak na Telegramu da je Bojarinev lično odgovoran za mučenje Navaljnog u zatvoru.

- To se mora shvatiti kao Putinova otvorena nagrada za mučenje - ocijenio je Ivan Ždanov u vezi s unaprjeđenjem Bojarineva.

U julu 2023. na sudskom ročištu saznalo se da je Bojarinev naredio da se Navaljnom ograniči kupovina hrane i dnevnih potrepština.

Zatvorenici obično mogu svojim novcem kupovati šta im treba u prodavnici pri zatvoru.

Prema navodima Ždanova, novoimenovani general-pukovnik odgovoran je i za druga zlostavljanja kritičara Kremlja.

Za unaprjeđenje se saznalo u ponedjeljak kada je predsjednički ukaz objavljen u pravnoj bazi podataka. Uz njega, još trojica zvaničnika za sprovođenje zakona unaprijeđeni su u čin generala.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov opovrgnuo je da su ta unprijeđenja povezana sa smrti Navaljnog, ocijenivši da je riječ o normalnoj proceduri.

Aleksej Navaljni (47) je umro u petak u sibirskom zatvoru. Srušio se tokom šetnje dvorištem i umro uprkos pokušajima da ga se oživi.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:21