Ruski hakeri napali Hrvatsku / - SKRINšOT/TELEGRAM
28/06/2024 u 11:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ruska grupa hakera napala Hrvatsku: NoName057(16) preuzela odgovornost

Ruska grupa hakera "NoName057(16)" preuzela je odgovornost za sajber napade na hrvatske financijske institucije, koji su se dogodili u srijedu.

Među napadnutim institucijama su Ministarstvo finansija, Poreska uprava, Hrvatska narodna banka, Zagrebačka berza. Međutim, na popisu meta ne nalazi se Kliničko-bolnički centar Zagreb koji je u četvrtak takođe bio meta hakerskog napada, zbog - Došlo je do sajber napada na dio državne informatičke infrastrukture. Usled toga je zapravo došlo do nedostupnosti stranica Poreske uprave. Službe su odmah reagovale i to je sanirano i normalno funkcioniše. Sada će na forenzici biti da odredi koje su eventualne posledice - izjavio je u sredu Damir Habijan, ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije.

S druge strane, Kliničko-bolnički centar Zagreb u četvrtak ujutro objavio je da su napadnuti i njihovi sistemi, te da su bili prisiljeni da ih ugase.

Međutim, ozloglašena hakerska grupa najavila je na svom nalogu na društvenoj mreži X da je sledeća njihova meta Austrija.

Nalog Fon der Lajen na platformi X meta sajber napada

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. jun 2024 11:08