Руски модул за пристајање ”Причал” на Међународној свемирској станици / - Фото: Принтскрин
25/01/2022 u 07:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Руски космонаути "шетали" свемиром седам сати

Космонаути Роскосмоса Антон Шкаплеров и Петар Дубров напустили су орбиталну испоставу 19. јануара како би спровели каблове и конфигурисали нови модул „Причал“ на руски сегмент МСС на који ће пристајати летјелице Сојуз са посадом и Прогрес теретна возила

Нови руски модул за пристајање „Причал“ на Међународној свемирској станици сада је спреман да прими своју прву свемирску летјелицу након што су двојица космонаута завршила седмочасовну шетњу свемиром.

Космонаути Роскосмоса Антон Шкаплеров, командант 66. руске посаде на Међународној свемирској станици, и Петар Дубров напустили су орбиталну испоставу 19. јануара како би спровели каблове и конфигурисали нови модул „Причал“ на руски сегмент МСС на који ће пристајати летјелице Сојуз са посадом и Прогрес теретна возила.

Нови модул, који ће имати пет отворених прикључака за пристајање, лансиран је на Међународну свемирску станицу и прикључен на руску лабораторију „Наука“ у новембру.

Шкаплеров и Дубров су спровели каблове који ће обезбиједити напајање и комуникацијске каблове до и од „Причала“ до остатка свемирске станице.

Двојица космонаута су додали рукохвате који ће се користити у будућим свемирским шетњама, спојила каблове и инсталирала антене за аутоматизовани систем за пристајање „Курс“. Такође, промијенили су ТВ камеру како би обезбиједила покривеност активности ван новог модула.

Шкаплеров и Дубров су такође поставили мете за пристајање које ће користити свемирске летјелице које пристају на модул „Причал“. Очекује се да ће Сојуз МС-21, чије је лансирање планирано средином марта, први пристати на нови модул и довести три руска космонаута који ће се придружити посади.

Шетња свемиром Шкаплерова и Дуброва је трајала седам сати и 11 минута.

(РТС)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:54