/ - Фото: МУП СРБИЈЕ
10/02/2022 u 16:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Случај преминуле службенице: Пребачена у "Депо за полицијски отпад" по жељи Хркаловић, одобрио Стефановић

Са Качар, у “Депо за полицијски отпад” како полицајци зову Сектор за ванредне ситуације, пребачена је тада и њена колегиница из НКТЦ-а Анђелка Вучетић Драговић

Рјешење по којем је недавно преминула молекуларна биолошкиња, Тамара Качар, и једна од најугледнијих ДНК вјештака у Србији из Националног криминалистичко-техничког центра (НКТЦ) деградирана на ниже радно мјесто донијето је 28. новембра 2018. на основу овлашћења тадашњег министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, пише Danas.rs.

То рјешење (у које је Данас имао увид), које је потписао сада покојни а тада помоћник министра и начелник Сектора сектора за ванредне ситуације Предраг Марић, услиједило је након што је Качар вјештачила у случају “Дурмитор” и свједочила на суђењу двојици припадника „шкаљарског клана“.

Наводно је тадашња државна секретарка у МУП-у Дијана Хркаловић била незадовољна њеним вјештачењем пиштоља “шкаљараца”, пошто је на суђењу изјавила да је пронађен ДНК и треће особе.

Качар је прекјуче пронађена мртва испред зграде у којој је становала у београдском насељу Вождовац.

Према писању медија, извршила је самоубиство скоком са шестог спрата док је њен малољетни син спавао.

Како указује Нова.рс, Качар је водила правну битку јер је жељела да се врати на стари посао са којег је склоњена.

Обраћала се и садашњем министру унутрашњих послова Александру Вулину, али безуспјешно.

-Главни полицијски инспектор Тамара Качар, запослена у Министарству унутрашњих послова, распоређује се са 1. 1. 2019. године на радно мјесто Инспектор за управљање ризиком ИИ у Сектору за ванредне ситуације, Управа за управљање ризиком Одјељење за планирање и процјену ризика, Одсјек за израду плана заштите од елемнтарних непогода утврђено под редним бројем 09. 5. 1. 2.2 у Правилнику у унутрашњем уређењу и систематизацији радних мјеста у Минисарству унутрашњих послова- наводи се у рјешењу по којем је Качар пребачена у Сектор за ванредне ситуације.

Са Качар, у “Депо за полицијски отпад” како полицајци зову Сектор за ванредне ситуације, пребачена је тада и њена колегиница из НКТЦ-а Анђелка Вучетић Драговић.

Медији су писали да је рјешење о смјени уручено Вучетић Драговић истог дана када се са свједочења у случају „Дурмитор“ вратила у канцеларију.

У новобеоградском ресторану “Дурмитор” ухапшено је 1. јуна 2017. године 10 особа за које је сумњало да припадају “Шкаљарском клану”.

Због нелегалног држања оружја оптужени су само Митар Муратовић и Милош Ниловић звани Руњо пошто су њихови ДНК трагови пронађени на два заплијењена пиштоља.

Међу оптуженима је био и Илија Зец, који је у мају 2018. на основу споразума о признању кривице осуђен на условну казну од 10 мјесеци.

Након саслушања Качар, односно њене изјаве да је пронађен и ДНК траг треће особе, подигнута је нова оптужница на којој се нашао и Малиша Вућић.

Ову оптужницу, подсјећа Нова.рс, Виши суд из неког разлога никада није потврдио, већ је наставио с постојећим поступком који је резултирао осуђујућом пресудом за Муратовића и ослобађајућом за Ниловића.

У међувремену, Хркаловић је ухапшена и чека 2. март када ће јој почети суђење за трговину утицајем.

Оптужена је, између осталог, да је утицала на колеге да опструирају истраге и крше закон, а на терет јој се ставља и да је спријечила да извјештај о вјештачењу телефона вође криминалног клана Вељка Беливука у поступку који се због њега водио због убиства Властимира Милошевића 2017. благовремено буде достављен тужилаштву.

Тамара Качар је 1. маја 2016. распоређена на радно мјесто Послови вођења ДНК и вјештачења у Националном криминалистичко-техничком центру Управе криминалнистичке полиције, наводи се у рјешењу (у који је Данас имао увид) а које је потписао Владимир Ребић, тадашњи в.д. директора полиције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 03:24