Unsplash, ilustracija
18/08/2021 u 23:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Амерички здравствени званичници препоручили трећу дозу вакцине

Реализација плана о додатној вакцинацији зависи од процјене Управе за храну и лекове (ФДА) о безбједности и ефикасности треће дозе, навели су званичници

Амерички здравствени званичници објавили су данас план да вакцинисани грађани против ковида-19 приме додатну дозу због веће заштите против делта соја корона вируса и доказа да ефикасност вакцина временом слаби, преноси портал РТЦГ.

Директорка Центра за борбу и превенцију болести (ЦДЦ) Рошел Валенски (Роцхелле Wаленскy) рекла је да додатну дозу треба примити осам мјесеци послије друге дозе вакцине Фајзер или Модерне. Додатна вакцинација би могла да почне већ 20. септембра.

Здравствени званичници су рекли су да ће и онима који су примили вакцину Джонсон и Джонсон (Јохнсон & Јохнсон), која се даје у једној дози, вјероватно бити потребна и додатна, али ће одлука бити донијета када буде доступно више података.

-Реализација плана о додатној вакцинацији зависи од процјене Управе за храну и лекове (ФДА) о безбједности и ефикасности треће доза- навели су званичници.

ФДА и Центри за контролу и превенцију болести прошле недјеље су препоручили трећу дозу Фајзерове или Модернине вакцине за поједине особе са ослабљеним имунитетом.

У саопштењу је наведено да је "врло јасно" да заштита вакцином против инфекција временом опада, што се види сада, с врло заразнијим делта сојем који се брзо шири.

-На основу наше најновије процене, тренутна заштита од тешких болести, хоспитализације и смрти могла би да се смањи у наредним мјесецима" послије додатне дозе вакцин- рекли су.

Експерти Свјетске здравствене организације оштро су се успротивили америчком плану, истичући да сиромашне земље немају довољно вакцина ни за прву дозу.

-Планирамо да дамо додатне прслуке за спасавање људима који их већ имају, док остављамо друге људе да се утопе јер немају ниједан прслук- рекао је иронично директор СЗО за ванредне ситуације Мајкл Рајан (Мицхаел Рyан).

Главна научница СЗО Сумија Сваминатан (Соумyа Сwаминатхан) рекла је данас да тренутни подаци не указују да су потребне додатне вакцине против корона вируса.

Она је упозорила да би остављање милијарди људи у земљама невакцинисаним могло изазвати појаву нових сојева вируса и резултирати "још страшнијим ситуацијама".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 06:31