/ foto youtube
19/11/2021 u 15:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Америчко нуклеарно оружје може завршити у Источној Европи

Очекујем да Њемачка настави да буде дио нуклеарне расподјеле, јер је то важно за Европу и ради се о мултилатералном оквиру, рекао је Столтенбегр

Америчко нуклеарно оружје могло би да заврши у Источној Европи уколико га Њемачка склони са своје територије, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јens Stoltenberg.

- Очекујем да Њемачка настави да буде дио нуклеарне расподјеле, јер је то важно за Европу и ради се о мултилатералном оквиру- рекао је Столтенбегр на конференцији коју су у Бриселу организовали Њемачко атлантско удружење и Државна академија за безбједносну политику, преноси Аваз.

Према његовим ријечима, алтернатива нуклеарној расподјели у оквиру НАТО-а су различите врсте билатералних споразума.

Столтенберг је истакао да је на Њемачкој да одлучи да ли ће на својој територији имати нуклеарно оружје, али да је алтернатива премјештање тог оружја у друге европске земље, укључујући источно од Њемачке.

- Наш циљ је да ослободимо свијет од нуклеарног оружја. Међутим, док год га други посједују, мора и НАТО- нагласио је Столтенберг.

Генерални секретар Алијансе поздравио је разговоре Русије и САД о стратешкој стабилности, укључујући Споразум о мјерама даљег смањења и ограничења стратешког офанзивног оружја.

Споразум НАТО-а о нуклеарној расподјели пружа правну основу за размјештање америчког нуклеарног оружја у европске чланице Алијансе које не посједују такво наоружање, у оквиру концепта Сјевероатлантског савеза о нуклеарном одвраћању.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 09:37