/ ILUSTRACIJA - SHUTTERSTOCK
05/12/2023 u 07:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Amerikanci optužili svog bivšeg ambasadora da je 40 godina špijunirao za Kubu

Rocha (73) je uhapšen je i očekuje se da će se u ponedjeljak pojaviti pred federalnim sudijom u Miamiju

Sjedinjene Američke Države optužile su bivšeg ambasadora u Boliviji za špijunažu za Kubu tokom više od 40 godina, što je Ministarstvo pravosuđa opisalo kao jednu od najvećih i najdugotrajnijih infiltracija američke vlade od strane stranog agenta, prenosi Klix.

Victor Manuel Rocha, koji je služio kao američki ambasador u Boliviji od 2000. do 2002., optužen je za počinjenje više saveznih zločina, uključujući djelovanje kao ilegalni strani agent i korištenje prevarom stečenog pasoša, navodi se u saopštenju Ministarstva pravosuđa.

- Tvrdimo da je više od 40 godina Victor Manuel Rocha služio kao agent kubanske vlade te je tražio i dobio položaje unutar vlade Sjedinjenih Američkih Država koji bi mu omogućili pristup tajnim informacijama i mogućnost uticaja na vanjsku politiku SAD-a - rekao je državni advokat Merrick Garland.

Rocha (73) je uhapšen je i očekuje se da će se u ponedjeljak pojaviti pred federalnim sudijom u Miamiju. Nije bio odmah dostupan za komentar.

Rocha je radio za State Department od 1981. do 2002., saopštilo je Ministarstvo pravosuđa. Služio je u Vijeću za nacionalnu sigurnost Bijele kuće od 1994. do 1995., a radio je kao savjetnik komandanta južnog zapovjedništva američke vojske od oko 2006. do oko 2012. godine, dodaje ministarstvo.

- Sljedećih dana, sedmica, mjeseci radićemo s našim partnerima u obavještajnoj zajednici kako bismo procijenili sve dugoročne implikacije po nacionalnu sigurnost po ovom pitanju- rekao je portparol State Departmenta Matthew Miller na redovnom brifingu za novinare.

U sudskom dokumentu podnesenom u južnom okrugu Floride, SAD optužuje Rochu da je tajno podržavao Kubu i njenu tajnu misiju prikupljanja obavještajnih podataka protiv Washingtona od 1981. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 20:31