Џо Бајден / - фото: Youtube
28/05/2022 u 09:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бајден: Ђипинг се преварио када ми је рекао да ће аутократије управљати свијетом

Размислите зашто је већина нација пристала да нас подржи. Најмоћније оруђе којим ћете располагати је наша мрежа глобалних савеза без премца и снага нашег партнерства, казао је Бајден

Предсједник САД-а Џозеф Бајден открио је да га је кинески предсједник Си Ђинпинг упозорио раније да су демократије у паду и да ће једног дана "аутократије управљати свијетом".

- Живимо кроз глобалну борбу између аутократија и демократија - рекао је Бајден током свог уводног обраћања студентима завршне године Америчке Поморске академије.

- Срео сам се са Си Ђинпингом више пута него било који други свјетски лидер. Када ме назвао да ми честита изборну побједу, рекао ми је оно што је рекао много пута раније. Рекао је да се демократије не могу одржати у 21. вијеку, аутократије ће управљати свијетом. Зашто? Ствари се мијењају тако брзо. Демократије захтијевају консензус, потребно је вријеме, а ви немате времена - саопштио је Бајден.

Он је у петак поновио да вјерује да ће демократије побиједити аутократије попут Кине и Русије. Искористио је рат у Украјини да поткријепи своју аргументацију, рекавши да, док је руски предсједник Владимир Путин желио да "финцисира" цијелу Европу и присили нације да буду неутралне, Путинови поступци су заправо "Натоизирали" континент.

- Си Ђинпинг је у криву. Сваки од вас, док будете излазили у свијет, неће бити само поносни припадник Оружаних снага Сједињених Америчких Држава, већ ћете бити представници и браниоци наше демократије. Звучи отрцано, али буквално наше демократије - рекао је Бајден матурантима 2022. окупљеним у Анаполису у Мериленду.

- Зато се заклињете, не мени као вашем главнокомандујућем или било ком политичком лидеру, већ Уставу. Наш народ вам полаже велико повјерење и велику вјеру - додао је он.

Посљедњих мјесеци многе земље су кренуле у санкционисање Русије и снабдијевање Украјине војном и хуманитарном помоћи у настојању да подрже Кијев док брани свој суверенитет. Русија је имала мало савезника у борби, иако је њена најмоћнија била Кина.

Наводећи доприносе разних нација да помогну Украјини, као и санкционирању Русији, током тромјесечне инвазије, Бајден је рекао: "Видимо да се свијет не поклапа у смислу географије, исток и запад, Пацифик и Атлантик већ у смислу вриједности."

Он је истакао да Америка води не само примјером своје моћи већ и снагом свог примјера.

- Размислите зашто је већина нација пристала да нас подржи. Најмоћније оруђе којим ћете располагати је наша мрежа глобалних савеза без премца и снага нашег партнерства - рекао је окупљенима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 02:13