Џо Бајден / - YOUTUBE
25/02/2022 u 19:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Баjден номиновао прву Афроамериканку за судиjу Врховног суда САД

Уколико буде потврђена у Сенату, Џексон ће бити шеста жена коjа jе икада служила у Врховном суду

Амерички председник Џо Баjден изабрао jе федералну апелациону суткињу Кетанџи Браун Џексон да постане прва Афроамериканка у Врховном суду Сjедињених Америчких Држава, преноси Н1.

- Тренутна суткиња Апелационог суда САД за округ Д.Ц., Џексон jе jедан од наjпаметниjих правних умова у земљи. Ако буде потврђена, она ће бити прва Афроамериканка коjа ће служити у Врховном суду - наводи се у саопштењу Бијеле куће.

Гласање за њену потврду сада ће бити одржано у Сенату, у коме демократе и републиканци имаjу jеднак броj представника, док одлучуjући глас даjе потпредседница САД Камала Харис.

Џексон (51) би у Врховном суду требало да замени либералног судиjу Стивена Бреjера (83), коjи jе у jануару наjавио повлачење.

Бреjер jе судиjа Врховног суда САД од 1994. године, након што га jе именовао тадашњи амерички председник Бил Клинтон.

Уколико буде потврђена у Сенату, Џексон ће бити шеста жена коjа jе икада служила у Врховном суду.

Врховни суд jе наjвиши суд у Сjедињеним Америчким Државама, на чиjем челу се налази савезна судска власт. Судиjе се деле на конзервативне и либералне, према начину на коjи приступаjу тумачењу америчког Устава. Шест актуелних припадника Врховног суда именовано jе од републиканских, а три од демократских председника.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 21:10