Џозеф Бајден / - ФОТО: РТРС
22/09/2021 u 23:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Баjден: САД донира додатних 500 милиона вакцина

Америка ће постати фабрика за вакцине као што смо били фабрика за демократиjу у Другом свjетском рату, казао је Бајден

Предсjедник Сjедињених Држава Џозеф Баjден рекао jе на самиту свjетских челника Ковид-19 да ће Сjедињене Државе донирати “историjских” додатних 500 милиона вакцина земљама коjе се боре да превладаjу пандемиjу.

– Ово jе криза у коjоj сви морамо бити у приправности – рекао jе Баjден на самиту коjи jе одржан из Биjеле куће. “Америка ће постати фабрика за вакцине као што смо били фабрика за демократиjу у Другом свjетском рату.”, пише Радио Слободна Европа.

Баjденово обећање значи да се сад обавезала да ће укупно донирати 1,1 милиjарду вакцина- више него остатак свиjета заjедно.

– Већ смо испоручили 160 милиона ових доза у 100 земаља. За сваку дозу коjу смо до сада дали у Америци, сада смо се обавезали да ћемо дати три дозе остатку свиjета – рекао jе Баjден.

500 милиона вакцина биће вакцине компаниjе Фаjзер и отићи ће у земље са ниским и средњим приходима.

Свjетска здравствена организациjа критиковала jе богате земље због њихових планова о увођењу додатних доза за стариjе и високоризичну популациjу, док се велики дио свиjета суочава с озбиљним недостатком вакцина.

Покривеност вакцинама у Африци остаjе на пет посто, док jе 80 посто од 5,5 милиjарди доза вакцина у свиjету дато у земљама с високим приходом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:36