Lorens Vong - novi premijer Singapura / - EPA
26/04/2024 u 19:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Singapur posle 20 godina dobija novog premijera

Sledećeg mjeseca grad-država Singapur dobiće novog premijera – prvi put nakon punih 20 godina, s obzirom na to da je sadašnji predsednik vlade sedamdesetdvogodišnji Li Sjen Lung na tu funkciju stupio još 2004. godine.

Njegov nasljednik i proteže suočiće se sa nizom društvenih, ekonomskih i političkih izazova, kao što su ekstremno niski natalitet, postepeni gubitak statusa regionalnog uporišta za strane investitore i opšta neizvesnost prouzrokovana sve jačim trvenjem između SAD i NR Kine.

Dosadašnjeg premijera na kormilu fizički male, ali ekonomski izuzetno snažne države poznate po elektronskoj industriji, bankarstvu, rafinerijama nafte i vrhunskom obrazovanju, 15. maja zamijeniće bliski saradnik, zamjenik premijera Hueng Suen Caj, u javnosti poznatiji po angliciziranom imenu Lorens Vong.

Od kada je postao nezavisna država 1965. Singapur, koji je već osamdesetih godina prošlog veka zahvaljujući svom odlično osmišljenom brzom ekonomskom razvoju stekao nadimak "azijski tigar", imao je samo tri premijera. Sadašnji predsjednik vlade Li Sjen Lung je sin oca nacije Li Kvan Jua, advokata koji je premijersku fotelju držao čitav četvrt veka (1965–1990) i nastavio da utiče na formulisanje politike vlade još čitave dvije decenije u svojstvu "starijeg ministra" i "ministra mentora".

Inače, između vladavine oca i sina Li, u periodu od 1990. do 2004. na poziciji premijera nalazio se Go Čok Tong, koji je, uprkos nemalim problemima kao što su azijska finansijska kriza i epidemija SARS-a, nastavio dobro rukovođenje gradom-državom, kao u ostalom i njegov naslednik Li Sjen Lung. Tako je, na primer, u 2022. godini Singapur imao fantastični bruto društveni proizvod od čak 80.000 američkih dolara po glavi stanovnika, što ga čini jednom od najbogatijih zemalja sveta.

Kao i drugi po redu predsednik singapurske vlade Go, novi premijer Lorens Vong, mada jeste proteže dinastije Li, potiče iz obične građanske porodice, te nema rodbinske veze sa familijom Li.

Interesantno je da se već najmanje pune dvije godine zna da će pedesetjednogodišnji Vong naslijediti Li Sjen Lunga, jer je ovaj u aprilu 2022. godine najavio da će Vong biti vođa četvrte generacije vladajuće Partije narodnog djelovanja (PAP). Li je, naime, slično svom ocu, namjeravao da napusti jmesto premijera do svog 70. rođendana, ali je epidemija novog koronavirusa poremetila taj njegov plan.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 00:04