/ - PHOTO BY MARKUS WINKLER ON UNSPLASH
21/01/2022 u 15:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

БиХ тражи од Кијева документе о украденој икони

Тужилаштво БиХ је затим формирало предмет и од тада је саслушан одређен број сведока, међу којима је био и Додик

Тужилаштво БиХ је затражило одређену документацију од институција Украјине путем међународне правне помоћи у вези са афером "Икона", потврђено је за Klix.ba.

Документација Тужилаштву БиХ још није достављена, а потребна је како би поступајући тужилац био у могућности да се одреди према даљим активностима и да донесе тужитељску одлуку.

Афера „Икона“ је пала у потпуни заборав иако је средином децембра 2020. године затресла бих јавност након што су се појавили наводи да је члан Предсједништва БиХ Милорад Додик руском министру спољних послова Сергеју Лаврову поклонио 300 година стару позлаћену икону, која је пронађена у Луганску, одакле је украдена, преноси Klix.ba.

Руска Федерација је вратила поклон Додику након што је Украјинска амбасада у БиХ обавијестила Министарство спољних послова БиХ да имају оправдане сумње да је икона културно благо Украјине и да захтевају њен повратак.

Тужилаштво БиХ је затим формирало предмет и од тада је саслушан одређен број сведока, међу којима је био и Додик.

Шеф украјинске дипломатије Дмитро Кулеба рекао је да његова држава и даље захтјева да руководство Босне и Херцеговине врати 300 година стару позлаћену икону украдену у Луганску те додао да Милорад Додик лаже о пореклу иконе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:18