Владимир Путин / - SHUTTERSTOCK
29/05/2022 u 15:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бивши агент КГБ-а: Истина је да је Путин тешко болестан

У разговору за британски Mirror казао је да је од бившег колеге добио поруку да руски предсједник болује од "тешког облика брзонапредујућег карцинома"

Руски предсједник Владимир Путин вјероватно је тешко болестан и преостале су му још највише три године живота, рекао је неименовани агент ФСБ-а некадашњем колеги, пребјегу Борису Карпичкову, преноси Jutarnji.hr.

Иако тврдње о ослабљеном здрављу руског челника све више колају свјетским медијима протеклих мјесеци, од почетка руске инвазије на Украјину, сада већ пристижу из толико различитих извора да је тешко повјеровати да у њима нема барем доза истине.

Борис Карпичков бивши је агент КГБ-а и ФСБ-а, који је за Москву шпијунирао Литванију након што је прогласила независност, а 1998. је побјегао у Британију, гдје је постао један од најгласнијих критичара Путиновог режима.

У разговору за британски Mirror казао је да је од бившег колеге добио поруку да руски предсједник болује од "тешког облика брзонапредујућег карцинома", да полагано губи вид, те да су му преостале двије-три године живота.

Сличне тврдње преносе и други извори који се позивају на информације пристигле од људи из ширег круга званичника у Кремљу. На Телеграм каналу Генерал СВР, који тврди да има изворе из Кремља, објављена је вијест да је Путин овог мјесеца имао операцију за коју су љекари рекли да је нужна, која је успјешно обављена те се Путин тренутно опоравља.

Љекари су наводно обавили операцију 16. априла, након што су Путинови дежурни доктори инсистирали да се она хитно закаже. Канал је нагласио како је већ прије примијећено да је Путин био одсутан из медија и из вијести, те да је имао контакт једино с Николајем Патрушевом, секретаром вијећа безбједности Руске Федерације.

Да је Путин непрестано под присмотром љекара тврди и Крис Стил бивши британски обавјештајац МИ6 задужен за Русију. Стил је раније овог мјесеца британским медијима казао да Путин, како се чини, мора редно правити паузе кад год се одржавају дужи састанци.

 "Сједнице које би требале трајати цијели сат разбијају се у неколико сегмената", казао је Стиле за радио ЛБЦ. "Он у паузама излази и добива некакву помоћ. Тако да је јасно да је озбиљно болестан. Није јасно колико је смртоносно или неизљечиво... не можемо бити сигурни. Али то, без сумње, има врло озбиљан утицај на владање Русијом у овом тренутку."

И бивши челник британске војне обавјештајне агенције, Ричарад Дирлов рекао је како вјерује да ће Путин већ 2023. нестати с политичке сцене, и то тако што ће бити смјештен у болницу. "Не кажем да неће изаћи из болнице, али неће изаћи као челник Русије", рекао је Дирлов. 

Питање Путиновог здравља потежу и све бројнији снимци његових сусрета с челницима других држава на којима показује, у најмању руку, необично понашање. Прва таква епизода  био је сусрет с бјелоруским челником Александром Лукашенком, на којој се може видјети како се Путину неконтролисано трза десна рука.

На састанку Путина и Лукашенка у Сочију прошле седмице руски је предсједник почео чудно кривити лијево стопало док су сједили и разговарали - а иста је чудна кретња снимљена и током састанка с предсједником Таџикистана, Емомалијем Рахмоном. Тим снимцима треба додати и све чешћи призор у којем се Путин хвата руком за наслон или за руб стола. Једно од могућих објашњења, иако оно остаје на нивоу спекулација, јест да покушава прикрити трзаје који су симптоми Паркинсонове болести.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 19:37