Гани  / -Фото: Јутјуб
09/09/2021 u 12:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бивши авганистански лидер: Побјегао сам јер сам хтио да спасим Кабул и шест милиона људи

Нисам намјеравао да напустим свој народ, али то је био једини начин, каже Гани

Бивши авганистански предсједник Ашраф Гани извинио се народу Авганистана након што је побјегао у Уједињене Арапске Емирате.

- Напустити Kабул била је најтежа одлука у моме животу. Жао ми је што није могло да се то другачије заврши- казао је он. 

Гани је изненада напустио Авганистан док су 15. августа талибански милитантни напредовали према Kабулу. Тада је казао да није намјеравао да напусти своје људе, али да је то „био једини начин.“

У изјави подијељеној на Твитеру, Гани је рекао да није имао избора и да је морао да напусти земљу, како би избјегао насиље широких размјера.

- Отишао сам на наговор обезбјеђења палате, које ме је савјетовало да би останак узроковао исте уличне борбе какве су се догађале у граду током грађанског рата 90-их - написао је додавши да је то учинио да спаси Kабул и његових шест милиона становника.

Рекао је да је посветио 20 година помагању да Авганистан постане „демократска, успјешна и независна држава.“

Гани је поновно одбацио „неутемељене“ оптужбе да је у Уједињене Арапске Емирате отпутовао са око 169 милиона долара.

Бивши 72-годишњи предсједник, којег су други авганистански политичари жестоко критиковали због напуштања земље, рекао је да ће ускоро проговорити о догађајима који су довели до његовог одласка.

У обраћању уживо на Фејсбуку 18. августа, Гани је рекао да га је његово обезбјеђење „натјерало“ да напусти Авганистан јер је „постојала реална шанса да буде заробљен и убијен.“

Kад су талибани ушли у предсједничку палату у Kабулу, рекао је да су „почели да га траже од собе до собе.“

Одбацивши оптужбе да је са собом однио велике количине новца кад је напуштао земљу, Гани је рекао да „му није било допуштено ни да скине сандале и обује ципеле“.

Талибани, који су преузели контролу над Авганистаном у великој офанзиви прије више од три недјеље, најавили су раније ове недјеље оснивање у цјелости мушке, привремене владе која ће водити земљу.

У среду су десетени жена у Kабулу и сјевероисточној авганистанској провинцији Бадакшану протестовале против нове владе, рекавши да неће прихватити владу у којој нема жена.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 09:01