Ентони Блинкен / - ФОТО: THE JAPAN TIMES
13/02/2022 u 22:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Блинкен: Ризик од инвазије довољан да се евакуише особље из америчке амбасаде у Кијеву

- Москва може једноставно да крене тим путем тако што ће деескалирати ситуацију, умјесто што је ескалира - оцијенио је Блинкен

Сједињене Државе саопштиле су да је ризик од инвазије Русије на Украјину довољан да се евакуише особље из америчке амбасаде у Кијеву, али су напоменуле и да путеви за дипломатски договор остају отворени, јавља Глас Америке (ВОА).

Вашингтон је наредио већини особља из амбасаде у Украјини да смјеста напусти земљу, а исто су урадиле и друге западне земље, наводи ВОА, цитирајући изјаву америчког државног секретара Ентонија Блинкена да је већини Американаца наређено да напусте амбасаду у Кијеву.

 - Ризик од руске војне акције је велики и то је мудра одлука -  рекао је Блинкен, а преноси ВоА.

Америчко особље при мисији ОЕБС у Украјини почело је да се евакуише из Доњецка у недјељу, сазнаје Ројтерс.

Та организација, између осталог, има “цивилну посматрачку мисију у проруском, сепаратистичком Доњецку и Луганску, гдје од 2014. траје рат у којем је погинуло више од 14.000 људи”, наводи агенција.

Аустралија је раније саопштила да евакуише своју амбасаду у Кијеву, а премијер Скот Морисон оптужио је Кину да је “узнемирујуће тиха” када је ријеч о украјинској кризи, наводи ВОА.

Глас Америке подсјећа да је амерички државни секретар Ентони Блинкен у суботу разговарао са колегама из Јужне Кореје и Јапана и поручио да дипломатски путеви остају отворени.

 - Москва може једноставно да крене тим путем тако што ће деескалирати ситуацију, умјесто што је ескалира - оцијенио је Блинкен.

Русија негира да планира инвазију на Украјину, а упозорења са Запада тумачи као “хистерију”.

Предсједник САД Џозеф Бајден и председник Русије Владимир Путин разговарали су у суботу телефоном око једног сата, али никакав напредак није постигнут, констатује ВОА, наводећи оцјену званичника Бајденове администрације да је разговор био “професионалан и садржајан”, али да нема промјене.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 02:05