/ - FOTO: UNSPLASH - TINA GUINA, KAFA, ZRNA KAFE, ILUSTRACIJA
20/09/2024 u 21:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Brazil: Suša u Brazilu pogađa farmere i prijeti da poveća cijene kafe

U Brazilu, najvećem svjetskom proizvođaču kafe, farmeri se bore sa posledicama najveće suše u zemlji u poslednjih sedam decenija i temperaturama iznad prosjeka koje ugrožavaju farmere i prete da podignu cijene kafe.

Tekuća suša već komplikuje početak sezone 2025/2026, navodi se u izvještaju Centra za napredne studije o primjenjenoj ekonomiji Škole agrobiznisa Univerziteta u Sao Paulu.

- S obzirom na ovdašnje uslove, usjev 2025. godine je već pogođen - rekli su farmeri za Asošijeted pres.

Tržište pomno prati kako biljke brazilske kafe podnose ove nepovoljne klimatske uslove, zato što može rezultirati manjom žetvom kafe. Pošto tržište ima tendenciju da predvidi ova kretanja, cena kafe u SAD i Evropi je skočila.

Istovremeno, Vijetnam, drugi po veličini proizvođač kafe na svijetu, doživljava vrućinu i sušu, što utiče na njegove usjeve. Potencijalna nestašica u obe zemlje počela je da povećava globalne cene kafe, navodi se u izveštaju.

Cijene kafe još nisu dostigle rekordne vrijednosti koje je svijet vidio kasnih 1970-ih, nakon što je jak mraz uništio 70 odsto biljaka kafe u Brazilu. Ali oni su u porastu poslednjih godina, i na najvišem su nivou u poslednjih 13 godina, prema Međunarodnoj organizaciji za kafu.

U avgustu, cijena je u prosjeku iznosila 2,38 dolara na pola kile, što je skoro 55 odsto više u odnosu na isti mjesec prije godinu dana.

Djelimično, cijene rastu zbog veće potražnje, posebno u Aziji. Ali klimatski uslovi takođe dovodi do povećanja. Suša, mraz i požar oštetili su čak jednu petinu uzgojnih površina proizvođača kafe arabike u Brazilu, rekao je Bili Roberts, viši ekonomista za hranu i piće u CoBank-u sa sjedištem u Koloradu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 21:34