Ilustracija / - FOTO: UNSPLASH - ILUSTRACIJA, VOJNIK, RAT, SPECIJALAC
23/07/2024 u 22:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Britanski general: Za tri godine moramo biti spremni za rat protiv Rusije, Kine i Irana

Glavnokomandujući vojske Velike Britanije general Sir Roly Walker rekao je da britanska armija mora biti sprema za tri godine da se bori protiv "osovine preokreta" Rusije, Kine, Irana i Sjeverne Koreje.

Ističući da sukob nije neizbježan Walker je predvidio da će ruski lider Vladimir Putin okončati invaziju na Ukrajinu želeći odmazdu protiv zemalja poput Velike Britanije koje podržavaju ukrajinsku vojsku, bilo da Moskva pobijedi ili izgubi.

- Poenta je u tome da kada mislite da su oni (Rusi) pali, oni će se vratiti da se osvete -  rekao je on na brifingu s novinarima na marginama godišnje vojne konferencije, prenosi Klix.ba.

Govoreći neobično otvoreno za službenog časnika, general Walker je takođe upozorio na potencijal kineske invazije na Tajvan, želju Irana da razvije nuklearno oružje i prijetnju koju predstavlja Sjeverna Koreja.

Opisao je kako ove zemlje stvaraju međusobne odnose, dijeleći oružje i tehnologije i kako bi se ovaj izazov mogao približiti do 2027. do 2028. godine.

- Ja sam razmišljanja da je mogućnost da ovom specifičnom krizom upravljate sistemom zasnovanim na pravilima značajno smanjena - rekao je britanski general.

S obzirom na prijetnje, Walker je rekao da postoji "hitna potreba" da britanska vojska obnovi svoju sposobnost odvraćanja budućih ratova vjerodostojnom borbenom snagom.

Komandant je takođe upozorio da će vojska izgubiti ako ostane pri starim idejama o ratovanju umjesto da se prilagode prihvatanju novih tehnologija koje transformišu bojno polje.

- Kažem da nismo na neumoljivom putu ka ratu, ali ono što imamo je apsolutna hitnost da obnovimo kredibilnu čvrstu moć kako bismo osigurali odvraćanje - rekao je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. oktobar 2024 04:32