Мевлут Чавушоглу / -Мевлут Чавушоглу
31/05/2022 u 22:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Чавушоглу: Плутајуће мине у Црном мору препрека превозу жита

Други разлог су санкције за руске бродове - њихово осигурање, као и немогућност да буду опслужени у међународним лукама, објаснио турски министар

Шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу упозорио је да су плутајуће мине које је Украјина поставила у Црном мору једна од најтежих препрека транспорту жита из Одесе.

Чавушоглу је потврдио да су „мине које је поставила Украјина у Одеској области једна од препрека за сигуран транспорт житарица”.

„Други разлог су санкције за руске бродове - њихово осигурање, као и немогућност да буду опслужени у међународним лукама”, рекао је министар агенцији Анадолија и додао да постоје озбиљни неријешени проблеми између Москве и Кијева у овом контексту.

„Украјина не жели да руски бродови уђу у Одесу, док Русија не жели да други бродови користе овај коридор за испоруке оружја Украјини. Обје стране траже повјерење и гаранције”, рекао је Чавушоглу и подсјетио да је Украјина обећала да ће за „недељу или двије” очистити море од мина како би испоруке поново биле безбједне.

Министар спољних послова Турске је указао да је неопходно створити механизам између Русије и Украјине за рјешавање овог проблема.

Анкара предлаже да се механизам успостави у оквиру УН и спремна је да учествују у томе, пренео је Танјуг.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 13:32