Чешка Република / - Википедија
09/10/2021 u 22:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Чешка: Опозиција има већину, Бабиш се нада новом мандату

Бабиш је честитао досадашњој опозицији на оствареном резултату, и побједи, а СПОЛУ (Заједно), највећа опозициона коалиција освојила је незнатно више гласова, 27.69 одсто

Досадашњи премијер Чешке Андреj Бабиш поручио jе да ће водити разговоре о формирању Владе ако му предсједник Милош Земан повјери мандат након парламентарних избора. Његова партија АНО, на данашњим изборима освојила је 27.23 одсто гласова, што није довољно за формирање већине и нову владу.

Бабиш је честитао досадашњој опозицији на оствареном резултату, и побједи, а СПОЛУ (Заједно), највећа опозициона коалиција освојила је незнатно више гласова, 27.69 одсто.

Ова коалиција је најавила да ће са коалицијом Пирати-Градоначелници, коjа jе према овим резултатима освоjила треће мјесто са 15,6 одсто гласова, формирати нову владу.

На изборе у Чешкоj, коjи су одржани у петак и данас, изашло jе 65,67 одсто грађана са правом гласа, а неколико дана уочи парламентарних избора, у афери „Пандорини папири”, поjавило се име Андреjа Бабиша, милиjардера коjи се 2017. домогао изборне побједе обећаваjући борбу против корупциjе. Бабиш је негирао сваку повезаност са овом афером.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 10:07