са састанка / - са састанка
01/06/2022 u 17:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Предсједавање Чешке Савјетом ЕУ кључно за Црну Гору

Кривокапић је истакао да је односе Црне Горе са Чешком и групом земаља које данас чине Вишеградску групу, а који датирају из периода краљевине, још тада одликовала логистичка и дипломатска подршка

Предстојеће предсједавање Чешке Савјетом Европске уније (ЕУ) кључно је за Црну Гору, оцијењено је на састанку црногорског министра вањских послова Ранка Кривокапића и чешке амбасадорке у Црној Гори Јанине Хребичкове.

Кривокапић је истакао да је односе Црне Горе са Чешком и групом земаља које данас чине Вишеградску групу, а који датирају из периода краљевине, још тада одликовала логистичка и дипломатска подршка.

Како је саопштено из Министарства вањских послова Црне Горе (МВП), он је казао да је историјско памћење у дипломатији незамјењиво.

Актуелна сарадња са поменутим држава, како је рекао Кривокапић, од изузетног је значаја за Црну Гору и разумијевање 

- Заједнички је оцијењено да је предстојеће предсједавање Чешке Савјетом ЕУ кључно за Црну Гору, као и да је потребно да наша држава искористи тих шест мјесеци и уложи све напоре како би добила завршна мјерила у кључним поглављима, каже се у саопштењу.

Како се додаје, истакнуто је да би успјех Црне Горе у преговорима са Унијом био и успјех региона, као и Европске комисије.

- Саговорници су се сагласили да би челници ЕУ требало да уложе додатне напоре и енергију у политику проширења, имајући у виду да, како је оцијењено, постоји реалан контекст да се направе одлучујући кораци у преговарачком процесу Црне Горе са ЕУ, навели су из МВП.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 19:25