Чешка, илустрација / - Википедија
12/10/2021 u 23:25 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Чешка: Опозиција жели нову Владу, Бабиш не одустаје од мандата

Иако коалициjе Заjедно и Пирати/СТАН имаjу већину од 108 посланика и поновили су да ниjедна од странака у њима нема намјеру да улази у евентуалну владу са Бабишом, већ да ће заjедно формирати владу, Бабиш jе рекао да ће прихватити ако му предсједник Земан повјери мандат да покуша да састави Владу

Чешка владаjућа странка АНО очекуjе да ће прећи у опозициjу, након што су двије опозиционе коалициjе освоjиле већину у парламенту на изборима прошлог викенда, преноси Б92.

Високи посланик АНО-а, Jарослав Фалтинек, рекао jе новинарима да његова странка неће покушати да блокира пренос власти.

Он је одбио да каже да ли ће АНО, коjа jе наjвећа поjединачна станка са 72 мјеста у парламенту, од 200 посланика, одустати од покушаjа да учествуjе у формирању владе.

– То jе питање за премиjера и предсједника – поручио jе Фалтинек.

Премиjер Андреj Бабиш рекао jе да му jе предсједник Милош Земан рекао да ће он, као шеф наjвеће странке, добити могућност да формира владу, упркос томе што се суочава са опозиционом већином у парламенту.

Бабиш, коjи се у недељу састао са предсједником непосредно прије него што jе Земан одведен у болницу на интензивну његу у Прагу, рекао jе на конференциjи за новинаре да ће тек када од њега добиjе мандат рећи да ли ће га прихватити или не.

Иако коалициjе Заjедно и Пирати/СТАН имаjу већину од 108 посланика и поновили су да ниjедна од странака у њима нема намјеру да улази у евентуалну владу са Бабишом, већ да ће заjедно формирати владу, Бабиш jе рекао да ће прихватити ако му предсједник Земан повјери мандат да покуша да састави владу.

Уколико се то догоди, процес преношења власти могао би да се продужи на месеце

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 20:59