ЦИГАРЕТА, ИЛУСТРАЦИЈА / - ФОТО: UNSPLASH
28/04/2022 u 09:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Цигарета крива за пад авиона у којем је погинуло 66 људи

Авион на линији Париз-Каиро, срушио се у Средоземно море 19. маја 2016. између грчког острва Крита и сјеверне обале Египта

Пад авиона "Иџиптера"  у Средоземно море 2016. године, у којем је погинуло 66 људи, догодио се због пожара у пилотској кабини, по закључцима француских стручњака које је у сриједу објавио италијански дневни лист "Kriјere dela ssera", јављају агенције.

Авион на линији Париз-Каиро, срушио се у Средоземно море 19. маја 2016. између грчког острва Крита и сјеверне обале Египта. Погинуло је 66 људи међу којима 40 Египћана и 15 Француза.

Док је Каиро тврдио да је авион био нападнут, Париз је био за тезу о техничком узроку удеса.

По документацији од 134 странице коју је видео италијански лист и која је у марту прослијеђена Апелационом суду у Паризу, пожар у авиону је изазван комбинацијом два фактора: цурења из маске за кисеоник копилота и запаљене  цигарете коју је пушио пилот или копилот.

Звучни снимци из "црне кутије" подржавају ту хипотезу, наводи италијански лист. Стручњаци су посебно изоловали два "шуштања" из микрофона уграђеног у маску копилота неколико минута прије несреће, што вјероватно указује на јак проток кисеоника, јер је маска била у режиму "хитне помоћи".

Сам пожар је потом настао "варницом или пламеном", вјероватно изазван цигаретом.

Раније су двојица вјештака указала на неадекватну замјену опреме за снабдијевање маски пилота кисеоником, и посумњала у могућност опасног цурења тог гаса.

Већ у извјештају објављеном у јулу 2018. године, француски Биро за истраживање безбједности цивилног ваздухопловства (БЕА) је тврдио да је његова хипотеза била да је "избио пожар у кокпиту (...) који се брзо развијао и довео до губитка контроле над авионом".

Документ који је објавио "Il koriere dela sera" на основу снимака разговора пилота открива да су обојица рекла да су "уморна од овог ноћног лета и недостатка сна". Међутим, подаци којима располажу правни експерти говоре да је "поштован распоред одмора" посаде.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 21:02