Платформе нафте / - PIXABEY
29/09/2021 u 08:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Циjене нафте близу 80 долара

Циjене већ седмицама притискаjу поремећаjи у снабдjевању након што су урагани Ида и Николас у августу и септембру прохуjали кроз Мексички залив, оштетивши платформе, цjевоводе и чворишта за прераду, па jе производња седмицама била затворена

Циjене нафте задржале су се у уторак на међународним тржиштима близу нивоа од 80 долара, подржане тjешњом понудом и прогнозама снажне потражње коjа jе надjачала забринутост због проблема са снабдjевањем струjом у Кини.

На лондонском тржишту се барелом трговало по 12 центи вишоj циjени у односу на претходно затварање, од 79,65 долара. У понедjељак jе закључила трговање у плусу 1,44 долара.

На америчком тржишту барел jе поскупио 22 цента, на 76,24 долара. У понедjељак jе закључио трговину у плусу 1,47 долара, преноси СЕЕбиз.

Циjене већ седмицама притискаjу поремећаjи у снабдjевању након што су урагани Ида и Николас у августу и септембру прохуjали кроз Мексички залив, оштетивши платформе, цjевоводе и чворишта за прераду, па jе производња седмицама била затворена.

Понуда трпи и зато што водећи афрички извозници нафте Нигериjа и Ангола имаjу тешкоћа с повећањем производње, према производним квотама коjе jе одредила Организациjа земаља извозница нафте (ОПЕК), а повезане су с недовољним улагањима и одржавањем, упозорили су извори из њихових нафтних компаниjа.

И друге земље у нафтном картелу и међу његовим савезницима имаjу сличне проблеме, након периода координираног смањења производње.

Циjене jе донекле закочила несташица струjе у Кини, наjвећем свjетском потрошачу енергиjе.

Одвоjено jе ОПЕК на своjоj интернет страници обjавио да jе у понедjељак циjена барела референтне корпе нафте његових чланица износила 77,73 долара, што значи да jе порасла 1,52 долара у односу на претходни дан трговања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 11:22