/ - ELLIOTTSDAY (CC0), PIXABAY
13/10/2021 u 08:33 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Циjене нафте близу 84 долара

Економиjе широм свиjета опорављаjу се од посљедица пандемиjе корона вируса и потражња расте, а ОПЕК и њени партнери држе се планова о поступном повећању снабдиjевања, упркос учесталим захтjевима да поjачаjу производњу

Циjене нафте задржале су се у уторак на међународним тржиштима близу 84 долара, подржане опоравком глобалне потражње.

На лондонском тржишту циjена барела jе била скоро непромиjењена у односу на претходно затварање и износила jе 83,66 долара. У Њуjорку се барелом трговало по 50 центи нижоj циjени од 80,02 долара.

Економиjе широм свиjета опорављаjу се од посљедица пандемиjе корона вируса и потражња расте, а Организациjа земаља извозница нафте (ОПЕК) и њени партнери држе се планова о поступном повећању снабдиjевања, упркос учесталим захтjевима да поjачаjу производњу.

Стабилну циjену нафте аналитичар брокерске куће ОАНДА, Jеффреy Халлеy, обjашњава прекомjерним куповинама, ако jе судити по краткорочним техничким показатељима као што jе индекс РСИ коjи мjери размjере осцилациjе циjена.

"Не би ме нимало чудило када бисмо у неком тренутку ове седмице свjедочили наглим распродаjама и паду циjенее барела за пет до осам долара", рекао jе Халеy.

Осим ограничења снабдиjевања из водећих произвођача, раст циjена нафте подржаваjу и рекордне циjене гаса у Европи, коjе су подстакле неке произвођаче струjе да пређу на друге енергенте.

Гас jе у уторак у холандском чворишту ТТФ, мjерен еквивалентом енергиjе из сирове нафте, коштао око 169 долара за барел, на основу релативне вриjедности исте количине енергиjе из та два извора, према Реутерсовоj рачуници утемељеноj на подацима Еикона.

Циjене електричне енергиjе скочиле су посљедњих седмица на рекордне врjедности због раширеног мањка у снабдиjевању у Азиjи, Европи и Сjедињеним Америчкм Државама (САД).

Очекуjе се да ће криза у производњи струjе у Кини потраjати до краjа године.

Одвоjено jе ОПЕК на своjоj интернет страници обjавио да jе циjена барела референтне корпе нафте његових чланица у понедjељак износила 82,53 долара, што значи да jе поскупио 99 центи у односу на претходни дан трговања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 01:33