Платформе нафте / - PIXABEY
17/11/2021 u 08:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Циjене нафте изнад 82 долара

Циjене нафте подржала jе протеклих седмица одлука ОПЕК и њених савезника да упркос позивима да знатно повећа снабдиjевање у децембру и на почетку наредне године на тржиште избацуjе додатних само 400 хиљада барела дневно

Циjене нафте задржале су се у уторак на међународним тржиштима изнад 82 долара, балансираjући између смањених залиха и процjена о повећању свjетске производње у наредним мjесецима и ширења заразе коронавирусом у Европи.

На лондонском тржишту циjена барела била jе готово непромиjењена у односу на претходно затварање и износила jе 82,14 долара. На америчком тржишту барелом се трговало по 25 центи нижоj циjени, од 80,63 долара, преноси СЕЕбиз.

Циjене нафте подржала jе протеклих седмица одлука Организациjе земаља-извозница нафте (ОПЕК) и њених савезника да упркос позивима да знатно повећа снабдjевање у децембру и на почетку наредне године на тржиште избацуjе додатних само 400 хиљада барела дневно.

"Тржиште нафте биће тиjесно снабдjевено и у краткорочноj перспективи, што би требало да подржи циjене", рекао jе аналитичар Commerzbanka Carsten Fritsch.

Главни извршни директор Trafigure, Jeremy Weir, обjаснио jе да jе недостатно снабдjевање на глобалним тржиштима нафте посљедица враћања потражње на ниво приjе пандемиjе.

Међународна агенциjа за енергиjу (ИЕА) проциjенила jе пак у мjесечном извjештаjу о нафтним тржиштима да би раст циjена на тржиштима нафте могао попустити jер високе циjене подстичу повећање производње, посебно у Сjедињеним Америчким Државама (САД).

Главни секретар ОПЕК-а, Мохаммад Баркиндо, упозорио jе на видљиве знакове да би тржиште могло биљежити вишак у понуди већ ове године.

"Вишак ће настати већ у децембру", рекао jе Баркиндо на маргинама конференциjе о енергетици.

ОПЕК jе у прошлоj седмици снизио процjену свjетске потражње за нафтом у четвртом тромjесечjу, за 330 хиљада барела дневно у односу на прошломjесечну прогнозу, тумачећи да високе циjене енергиjе ометаjу економски опоравак од пандемиjе цовида 19.

Трговци истовремено страхуjу за потражњу због наглог ширења коронавируса у Европи коjа jе постала епицентар заразе, па су неке владе поново почеле размишљати о мjерама затварања. И Кина се бори с новим таласом заразе коjи jе покренула вариjанта делта.

Одвоjено jе ОПЕК обjавио да jе барел референтне корпе нафте његових чланица у понедjељак коштао 80,84 долара, што значи да jе поjефтинио 80 центи у односу на претходни дан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 09:59