/ - PIXABEY
27/10/2021 u 07:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Циjене нафте остале на 86 долара

Иако jе интервенциjа кинеске владе у циjене угљеника и струjе благо охладила усиjано тржиште, циjене енергиjе jош су повишене у циjелом свиjету с обзиром на пад температура на сjеверноj хемисфери и приближавање зиме, преноси СЕЕбиз

Циjене нафте задржале су се у уторак на међународним тржиштима на 86 долара, подржане недостатном понудом и снажном потражњом у Сjедињеним Америчким Државама (САД), наjвећем потрошачу енергената у свиjету.

На лондонском тржишту циjена барела jе била непромиjењена у односу на претходно затварање и износила jе 86 долара. На америчком тржишту се барелом трговало по 20 центи вишоj циjени, од 83,96 долара.

Иако jе интервенциjа кинеске владе у циjене угљеника и струjе благо охладила усиjано тржиште, циjене енергиjе jош су повишене у циjелом свиjету с обзиром на пад температура на сjеверноj хемисфери и приближавање зиме, преноси СЕЕбиз.

Потрошња бензина и дестилата у САД-у поново jе достигла петогодишњи просjек, након више од годину слабости чиjи су узрок биле строге мjере сузбиjања пандемиjе цовида 19, и трговци ће помно пратити извjештаj о залихама у САД-у у прошлоj седмици.

На тржишту чекаjу и исход међународних преговора о оживљавању иранског нуклеарног споразума из 2015, након што jе САД поручио да су у "кључноj фази" коjа би могла отворити могућност обнове иранског извоза нафте, казао jе Автар Санду из Пхиллип Футуреса.

Ирански барели требало би да попуне снабдjевање коjе jе према мишљењу водећих потрошача недостатно док Организациjа земаља-извозница нафте (ОПЕЦ) и њени савезници издрже у поступном повећању производње, за само 400 хиљада барела дневно у новембру.

Због празника у Аустриjи ОПЕЦ, чиjе jе сjедиште у Бечу, у уторак ниjе обjавио циjену барела референтне корпе нафте своjих чланица. Прошлог петка износила jе 83,42 долара.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 13:08