/ - EKONOMSKEVESTI.COM
25/01/2022 u 08:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Цијене нафте подижу геополитички ризици у Европи и на Блиском истоку

На лондонском тржишту цијена барела је порасла 33 цента на 88,22 долара. У Њујорку је барел ојачао 24 цента на 85,38 долара

Цијене нафте порасле су у понедјељак на међународним тржиштима због забринутости у вези са снабдијевањем у окружењу раста напетости између Русије и Украјине, те на Блиском истоку, што би већ тијесну понуду на тржишту могло додатно затегнути.

На лондонском тржишту цијена барела је порасла 33 цента на 88,22 долара. У Њујорку је барел ојачао 24 цента на 85,38 долара.

Напетости у Украјини већ мјесецима расту, након што је Кремљ почео да гомила трупе у близини граница с том земљом, што је подстакло забринутост да би могло доћи до прекида снабдијевања за источну Европу, преноси Хина.

Амерички Државни секретаријат затражио је од чланова дипломатских породица да напусте Украјину.

Тржишта енергентима вјероватно ће бити погођена ако напетости прерасту у сукобе. Руским гасом Европа намирује око 35 одсто потреба за природним гасом. Но Русија је у понедјељак саопштила да остаје поуздан добављач енергије за Европу, чак и у "немирним перодима међусобних односа".

На Блиском истоку су Уједињени Арапски Емирати (УАЕ) пресрели и уништили двије балистичке ракете које су Хути испалили у понедјељак на ту земљу, као одговор на смртоносни напад седмицу раније.

Барцлаyс је у међувремену повисио своје процјене просјечне цијене барела нафте у овој години за пет долара. Та банка је подигла своје процјене просјечне цијене барела у овој години на 85 долара у Лондону, односно на 82 долара на америчком тржишту.

Тржиште нафте је затегнуто, а Организација земаља извозница нафте и њени савезници ОПЕК+ се бори да постигне планирано мјесечно повећање производње од 400 хљада барела дневно.

ОПЕК је у одвојеном извјештају објавио да је барел корпе нафте његових чланица у петак износио 87,46 долара, што значи да се смањио за 1,09 долара у односу на претходни трговински дан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 14:23