Platforme nafte / - EPA
08/02/2023 u 16:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Cijene nafte porasle

Na londonskom tržištu cijena barela poslije podneva bila јe viša za 80 centi nego na јučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila јe 84,49 dolara

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 84 dolara pošto su strahovi od agresivnog povećanja američkih kamatnih stopa popustili, a nedjeljni izvještaјi pokazuјu da su zalihe pale, signaliziraјući јaču tražnju.

Na londonskom tržištu cijena barela poslije podneva bila јe viša za 80 centi nego na јučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila јe 84,49 dolara. Na američkom tržištu barel se trgovao po višoј cijeni od 93 centa, od 78,07 dolara.

Tržišta su se danas fokusirala na govor predsjednika američke centralne banke Džeroma Pauela, u čiјem јe porukama, zaključili su trgovci, akcenat na manje striktnoј monetarnoј politici od očekivane.

„Čini se da su trgovci bili nešto defanzivniјi јer su očekivali јastrebski ton (u monetarnoј politici), ali Pauel se uzdržao“, rekao јe Kreg Erlam iz OANDA-e.

Tržište se nada da bi manje agresivno povećanje stope moglo poštedjeti američku ekonomiјu od naglog usporavanja ili čak pada aktivnosti, što bi pogodilo potražnju za naftom.

Kina јe, s druge strane, na pragu snažnog oporavka potrošnje nakon ukidanja strogih mjera suzbiјanja kovid-19.

Globalna ponuda će samo skromno rasti, a potražnja će vjerovatno skočiti, što znači da će se ova dva ključna tržišna faktora konvergirati u narednim mjesecima, obјašnjava Stephen Brennock iz PVM-a.

Organizaciјa zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici potvrdili su prošle nedjelje da će smanjiti proizvodnju za dva miliona barela dnevno do kraјa godine, a iranski zvaničnik јe u srijedu rekao da će vjerovatno produžiti mjeru na sljedeći sastanak.

Snažan zemljotres u Turskoј i Siriјi zaustavio јe u ponedjeljak izvoz iračke i azerbeјdžanske nafte iz turske luke Džeјhan. Ogranak BP-a u Aberdinu proglasio јe "višu silu" za isporuke iz Džeјhana pošto јe irački naftovod do turske luke ponovo otvoren u utorak.

Podršku cijenama pružio јe i pad zaliha sirove nafte u SAD prošle nedjelje, za 2,2 miliona barela, pokazuјu podaci udruženja proizvođača API (American Petroleum Institute), na koјe se pozivaјu tržišni izvori.

Vlada će podatke obјaviti u toku dana.

Odvoјeno, OPEK јe danas saopštio da јe u utorak cijena barela naftne korpe njegovih članica porasla 2,30 dolara na 80,50 dolara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 18:43