/ IVAN PETROVIC-IPE
27/11/2021 u 08:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Циjене нафте потонуле испод 78 долара

Поновно распламсавање пандемиjе скренуло jе пажњу тржишта на процjене ОПЕК-а и савезника да ће понуда нафте надмашити потражњу на краjу ове и почетку наредне године

Циjене нафте потонуле су у петак на међународним тржиштима испод 78 долара будући да трговци страхуjу да би нова вариjанта коронавируса могла закочити опоравак економиjа и потражње за нафтом и резултирати значаjниjим вишком у снабдиjевању.

На лондонском тржишту циjена барела jе након подне била виша 4,28 долара у односу на претходно затварање и износила jе 77,94 долара. На америчком тржишту се барелом трговало по 4,31 долара нижоj циjени, од 74,08 долара.

Циjене нафте и дионица пале су на краjу седмице jер улагачи страхуjу да би нова вариjанта корона вируса могла зауставити опоравак економиjе и потражњу за горивом. Европске земље већ су ограничиле доласке из jужне Африке гдjе jе вариjанта откривена, преноси Хина.

Поновно распламсавање пандемиjе скренуло jе пажњу тржишта на процjене Организациjе земаља-извозница нафте (ОПЕК) и њених савезника да ће понуда нафте надмашити потражњу на краjу ове и почетку наредне године.

ОПЕК+ одлучио jе тек скромно повећати снабдиjевањне у децембру, 400 хиљада барела дневно, отклонивши позиве Сjедињених Америчких Држава (САД) и других купаца да на тржиште избацуjе више барела како би закочио раст циjена нафте у периоду опоравка од пандемиjске кризе.

САД jе зато одлучио на тржиште пласирати нафту из резерви у координациjи с Jапаном, Jужном Кореjом, Кином, Индиjом и Великом Британиjом.

Кина jе у међувремену поручила да већ припрема нову аукциjу нафте из стратешких резерви, након оне у септембру, нагласивши да ће jе прилагодити своjим потребама.

Пуштање у промет нафте из резерви вjероватно ће резултирати знатно већом понудом у наредним мjесецима, рекао jе извор у ОПЕК-у на темељу анализе стручњака коjи савjетуjу министре земаља-чланица.

Одбор Економске комисиjе очекуjе у децембу вишак од 400 хиљада барела дневно, коjи би у jануару требало да порасте на 2,3 милиона барела дневно у jануару, те на 3,7 милиона барела дневно у фебруару ако земље потрошачи наставе с планираним пласманом, рекао jе извор у ОПЕК-у.

"ОПЕК-ова инициjална процjена о координисаном пласману резерви и изненадна поjава нове вариjанте коронавируса изазиваjу озбиљну забринутост за економски раст и за однос понуде и потражње у наредним мjесецима", рекао jе аналитичар ПВМ-а Тамас Варга.

У таквоj jе ситуациjи отежано прогнозирати исход састанка водећих произвођача на почетку децембра на коjем би се требало разговарати о евентуалном прилагођавању плана о скромном повећању снабдjевања у jануару и наредним мjесецима, за 400 хиљада барела дневно, истиче Реутерс.

Одвоjено jе ОПЕК обjавио да jе барел референтне корпе нафте његових чланица у сриjеду коштао 81,31 долара, што значи да jе био 44 цента jефтиниjи него претходног дана трговања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 11:45