/ - EKONOMSKEVESTI.COM
25/09/2021 u 07:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Циjене нафте стабилне изнад 77 долара

На лондонском тржишту се барелом трговало по три центра вишоj циjени у односу на претходно затварање, од 77,22 долара

Циjене нафте на међународним тржиштима у петак су се стабилизовале изнад 77 долара будући да jе прва аукциjа државних залиха у Кини неутрализовала утицаj глобалних поремећаjа у производњи и смањених залиха.

На лондонском тржишту се барелом трговало по три центра вишоj циjени у односу на претходно затварање, од 77,22 долара. У четвртак jе закључио трговину у плусу 1,06 долара, преноси СЕЕбиз.

На америчком тржишту jе барел нафте поскупио 43 цента, на 73,15 долара. У четвртак jе закључио трговање у плусу 1,07 долара.

Циjене нафте расле су протеклих седмица због великих поремећаjа у производњи на америчкоj обали Мексичког залива након урагана Ида и Ницхолас, што jе довело до оштрог пада залиха у Сjедињеним Америчким Државама (САД) и у свиjету.

Америчке рафинериjе потражиле су замjену за нафту из Мексичког залива код произвођача у Ираку и Канади, рекли су аналитичари и трговци.

Неке чланице Организациjе земаља извозница нафте (ОПЕЦ) и њихови савезници, имаjу истовремено проблема с повећањем производње због недовољних улагања или кашњења радова на одржавању построjења у пандемиjи коjа jе започела прошле године.

Циjене нафте на лондонском тржишту могле би до краjа септембра достићи 80 долара због пада залиха, смањене производње ОПЕЦ-а и jаче потражње на Блиском истоку, процjењуjу у биљешци аналитичари УБС-а.

Противтежа факторима подршке била jе прва jавна аукциjа државних резерви нафте у Кини.

Државна компаниjа ПетроЦхина и приватна рафинериjа и произвођач кемикалиjа Хенгли Петроцхемицал купили су четири танкера нафте, укупно 4,43 милиона барела, рекли су анонимни извори директно упознати с резултатима аукциjе.

Аналитичари фирме WоодМац рекли су непосредно уочи аукциjе да би њен утицаj на тржиште могао бити скроман с обзиром на то да jе обим продате нафте скроман у поређењу са кинеском потрошњом и увозом.

Одвоjено jе ОПЕЦ на своjоj интернет страници обjавио да jе у четвртак циjена барела референтне корпе нафте његових чланица износила 75,44 долара, што значи да jе порасла 98 центи у односу на претходни дан трговања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

22. oktobar 2021 05:39