/ Нафта, илустрација
30/10/2021 u 08:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Циjене нафте стабилне изнад 84 долара

На лондонском тржишту циjена барела jе била готово непромиjењена у односу на претходно затварање и износила jе 84,3 долара

Циjене нафте задржале су се у петак на међународним тржиштима изнад 84 долара, балансираjући између раста америчких залиха и могућности обнове иранског извоза и страха да ће понуда и даље тешко држати корак с потражњом.

На лондонском тржишту циjена барела jе била готово непромиjењена у односу на претходно затварање и износила jе 84,3 долара. У Њуjорку се барелом трговало по 43 цента нижоj циjени, од 82,38 долара, преноси СЕЕбиз, јавља Мина бизнис.

Трговци су се фокусирали на раст залиха у Сjедињеним Америчким Државама (САД) у прошлоj седмици, за 4,3 милиона барела, и на обjаву Ирана да би разговори о његовом нуклеарном програму могли бити настављени до краjа новембра.

Договор би омогућио повратак иранске нафте на тржишта.

– Нагли раст америчких залиха сирове нафте и очекивања наставка нуклеарних преговора с Ираном привремено су, бар донекле, стишали забринутост у вези са снабдиjевањем –казао jе Царстен Фритсцх из Цоммерзбанка.

Нафтна тржишта "охладио" jе и пад циjена гаса и угља, будући да jе стишао потражњу произвођача струjе за дизелом и мазутом, коjи служе као jефтиниjа алтернатива.

Циjене гаса поново су пале у петак након што jе руски предсjедник Владимир Путин саопштио да Русиjа може почети да упумпава гас у европска складишта.

Снабдиjевање и даље мучи тржишта, посебно с обзиром на наговjештаjе Организациjе земаља извозница нафте (ОПЕЦ) и њених савезника да на састанку наредне седмице вjероватно неће повећати снабдиjевање више од планираних 400 хиљада барела дневно.

Алжир jе у четвртак изjавио да ОПЕЦ+ не би требало значаjниjе да повећа производњу у децембру с обзиром на неизвjесност и ризике на тржишту.

– Понуда ће зато и у блискоj будућности хватати корак с потражњом – закључио jе Степхен Бренноцк из брокерске куће ПВМ.

ОПЕЦ jе одвоjено обjавио да jе барел референтне корпе нафте његових чланица у четвртак износио 82,41 долара, што значи да jе поjефтинио 1,31 долара у односу на претходни дан трговања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 19:27