/ - ELLIOTTSDAY (CC0), PIXABAY
26/01/2022 u 07:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Цијене нафте стабилне изнад 86 долара

На лондонском тржишту је цијена барела након подне била у плусу 23 цента у односу на претходно затварање и износила је 86,5 долара. На америчком тржишту се барелом трговало по готово непромијењеној цијени, од 83,28 долара

Цијене нафте задржале су се у уторак на међународним тржиштима изнад 86 долара будући да су знакови снабдијевања и геополитички ризици били противтежа паду дионица на Wалл Стреету и могућем подизању кључних каматних стопа у Сједињеним Америчким Државама (САД).

На лондонском тржишту је цијена барела након подне била у плусу 23 цента у односу на претходно затварање и износила је 86,5 долара. На америчком тржишту се барелом трговало по готово непромијењеној цијени, од 83,28 долара, преноси Хина.

Нафтна тржишта често прате кретање цијена на тржиштима дионица која би јануар могла завршити највећим падом откако је пандемија цовида 19 погодила тржишта у марту 2020.

Тако су цијене нафте на америчком тржишту накратко порасле да би се плус истопио након пада цијена на Вол стриту након отварања.

Трговци очекују и сједницу америчке централне банке, Федералних резерви (Фед) која би данас требало да објаве одлуку о кључним каматним стопама. Њихово подизање могло би притиснути и цијене дионица и цијене нафте будући да су обје спадају у категорију ризичне имовине.

Противтежа паду дионица и могућем подизању кључних каматних стопа биле су знакови оскудног снабдјевања. Тако су цијене нафте у уговорима с роковима испоруке у сљедећем мјесецу више за пет долара него у онима да даљим роковима испоруке, што сигнализује недовољну потражњу.

Подршку цијенама нафте пружили су и геополитички ризици који укључују Русију, великог свјетског произвођача нафте и гаса.

НАТО је у понедјељак саопштио је да је увео стање приправности и послао још бродова и борбених ваздухоплова у источну Европу због гомилања руских војника на граници с Украјином. Русија је реакцију Запада назвала "хистеријом".

На Блиском истоку јеменски покрет Хути, савезници Ирана, извели су у понедјељак ракетни напад на базу у Уједињеним Арапским Емиратима гдје су стационирани амерички војници. Ракете је пресрео систем Патриот, произведен у САД, саопштили су амерички и званичници УАЕ.

Напетости су распириле забринутост за снабдјевање, стијешњену ограничним производним капацитетима појединих чланица Организације земаља-извозница нафте (ОПЕК) која не успијева достигнути зацртано повећање снабдјевања током мјесец за 400 хиљада барела дневно.

Цијене подржавају и смањене залихе нафте у САД. У чворишту у Цусхингу, у Оклахоми, сада су на најнижем нивоу у зимском дијелу године од 2012.

ОПЕК је у одвојеном извјештају објавио да је барел корпе нафте његових чланица у понедјељак коштао 87,98 долара, што значи да је поскупио 52 цента у односу на претходни трговински дан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 14:19