/ Foto: GEORG HOCHMUTH/APA/AFP)
10/10/2021 u 23:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"И даље је ту његов тиркизни систем": Да ли је Курц остао канцелар у сјенци?

Опозиционари у Аустрији задовољни су његовом оставком, али не и селидбом бившег канцелара у Парламент

Државно тужилаштво за привредни криминал и корупцију у покренутој истрази против бившег аустријског канцелара Себастијана Kурца терети га да је 2016. и 2017. године проневјерио порески новац који је кориштен за медијске кампање у његову корист и корист "народњака".

Аустријски медији су препуни разних коментара од стране вођа аустријских парламентарних странака и шефова Kлубова њихових представника у Националном вијећу аустријског парламента, којима ће се након оставке на канцеларску дужност ускоро придружити и Kурц.

Повод за Kурцову оставку и политичку кризу у Аустрији је истрага коју је Државно тужилаштво за привредни криминал и корупцију покренуло против њега, осумњичивши га за подмићивање и проневјеру државног новца.

Према првим реакцијама, опозиционе странке су задовољне Kурцовом оставком, али не и његовим селидбом у Парламент на мјесто шефа Kлуба представника Народне странке (ОВП), чији вођа остаје и даље.

Шефица Социјалдемократске странке Аустрије (СПО) Памела Ренди Вагнер се надала да ће прексјутра у парламенту Kурцу бити изгласано неповјерење.

Вагнењрова се надала да ће пасти Курцова влада и да ће она постати нова аустријска канцеларка удружена с још двије преостале опозиционе странке, крајње десним "слободњацима" (ФПО) и либералима Неоса, те владајућим Зеленима,

Kурцову оставку коментарисала је као "алиби акцију".

- Kурц одлази, али његов тиркизни систем остаје - истакла је Вагнер.

Напоменула је како Kурц као челник ОВП-а и шеф Kлуба представника "народњака" у парламенту и даље има одређену снагу и утицај на ОВП-ову политику.

- Он остаје канцелар у сјенци- поручила је она. 

Потканцелару и шефу владајућих Зелених Вернеру Kоглеру је поручила да о томе размисли до уторка и ванредног засједања Националног вијећа аустријског парламента и да одлучи да ли му је "довољна измјена само једне главе".

Према ријечима Коглера, Kурцова оставка је "исправан корак за Аустрију", а Зелени ће наставити коалицију с "народњацима" и то са новим канцеларом Александером Шаленбергом.

Он јр уочи састанка с Kоглером, већ добио "зелено свјетло" Зелених за наставак "политичког брака".

Шефица либералног Неоса Беате Мајнл Реисингер тврди да њени либерали "узимају Kурцову оставку на знање", али уз питање да ли је то довољно.

За њу и остале противнике Kурцово сељење у парламент је само "половична оставка".

Из канцеларије аустријског предсједника Александера Ван дер Белена није било никаквих коментара, осим да је први човјек у држави био информисан о оставци Kурца.

Упркос томе медији коментаришу како је аустријски предсједник сигурно одахнуо када је чуо да је Kурц одступио с канцеларске дужности, јер то много значи за смиривање посљедњих дана у Аустрији узавреле политичке сцене која је резултирала кризом владе и наштетила међународном угледу ове алпске земље у Европи и свијету.

Подсјетимо, Државно тужилаштво за привредни криминал и корупцију у покренутој истрази против Kурца терети га да је 2016. и 2017. године проневјерио државни новац који је кориштен за медијске кампање у његову корист и корист "народњака".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 15:53