/ - FOTO: TVITER
05/01/2024 u 19:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dron Huta natovaren eksplozivima detoniran u Crvenom moru

Huti, bliski Iranu, koji kontrolišu veći dio Jemena, lansirali su val za valom eksplozija bespilotnih letjelica i projektila na komercijalne brodove od 19. novembra, pokušavajući nanijeti štete u, kako kažu, protestu protiv izraelskih vojnih operacija u Gazi

Dron čamac Huta natovaren eksplozivima detoniran je u Crvenom moru, ali nije izazvao nikakvu štetu ili žrtve, saopštila je američka mornarica, dok je grupa sa sjedištem u Jemenu nastavila napade prkoseći međunarodnim pozivima da ih zaustavi.

Najnoviji napad uslijedio je dan nakon što je 12 zemalja, među kojima su SAD, Velika Britanija i Japan, objavilo zajedničko saopštenje u kome upozoravaju Hute na neodređene “posljedice” ukoliko ne zaustave napade, u onome što je američki zvaničnik izjavio da je posljednje upozorenje.

Huti, bliski Iranu, koji kontrolišu veći dio Jemena, lansirali su val za valom eksplozija bespilotnih letjelica i projektila na komercijalne brodove od 19. novembra, pokušavajući nanijeti štete u, kako kažu, protestu protiv izraelskih vojnih operacija u Gazi.

Kampanja Huta izuzetno remeti međunarodnu plovidbu, uzrokujući da neke kompanije obustave tranzit kroz Crveno more i umjesto toga krenu na mnogo duže i skuplje putovanje oko Afrike.

Viceadmiral Bred Kuper (Brad Cooper), koji predvodi američke mornaričke snage na Bliskom istoku, izjavio je novinarima da je dron čamac Huta koji je eksplodirao uplovio oko 80 kilometara u Crveno more.

”Došao je na nekoliko kilometara od brodova koji su plovili u toj regiji – trgovačkih brodova i brodova američke mornarice – i svi smo gledali kako je eksplodirao – izjavio je Kuper novinarima, dodajući da cilj napada nije jasan.

Kuper je rekao da je do sada bilo 25 napada Huta na trgovačke brodove koji su prolazili kroz južno Crveno more i Adenski zaliv i dodao kako “nema znakova da njihovo neodgovorno ponašanje jenjava”.

Ponovljeni napadi Huta pojačali su pritisak na predsjednika Džoa Bajdena da vojno odgovori, što njegova administracija oklijeva da učini iz straha od eskalacije već rastućih regionalnih napetosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 08:03