Борис Џонсон (Скриншот) / - PC
08/02/2022 u 09:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Џонсон: Британиjа разматра да пошаље воjне бродове у Jугоисточну Европу

Према његовим речима, Британиjа се припрема да оjача мултинационални батаљон НАТО-а размјештен у Естониjи

Влада Велике Британиjе разматра опциjу слања воjних бродова у Jугоисточну Европу, како би заштитила своjе савезнике, навео jе британски премиjер Борис Џонсон у чланку за "Таjмс".

Према његовим речима, Британиjа се припрема да оjача мултинационални батаљон НАТО-а размјештен у Естониjи. Џонсон jе написао да ће Британиjа повећати и допринос Здруженим експедиционим снагама – удружењу коjе предводи Лондон и у коjем су снаге 10 земаља из Скандинавиjе и северног дијела Европе.

У тексту се наводи и то да Лондон жели да пошаље борбене авионе "таjфун" Краљевског ратног ваздухопловства и бродове Краљевске ратне морнарице, ради заштите Jугоисточне Европе.

Џонсон jе, ипак, изразио уверење да се криза у Украjини може решити дипломатским средствима.

Британски премиjер jе такође поручио да ће санкциjе и друге мере бити спремне у случаjу руског напада на Украjину, а његова влада ће тражити од парламента и санкциjе за руске поjединце и компаниjе.

- Британске санкциjе и друге мере биће спремне у случаjу било каквог руског напада - написао jе.

- Влада ће тражити од парламента нова овлашћења за санкционисање ширег спектра руских поjединаца и ентитета, укључуjући сваке компаниjе коjа jе повезана са руском државом или послуjе у сектору коjи jе од стратешког значаjа за Кремљ - навео jе Џонсон у чланку.

Амерички председник Џо Баjден jе jуче, после састанка са њемачким канцеларом Олафом Шолцом, изjавио да ће гасовод Сјеверни ток 2 бити заустављен ако Русиjа нападне Украjину. Шолц jе поручио да њих двоjица имаjу jединствен приступ Украjини, Русиjи и санкциjама, али ниjе директно потврдио планове за Сјеверни ток 2.

Запад оптужуjе Русиjу да припрема, како тврди, "инвазиjу" на Украjину, и прети Москви увођењем оштрих санкциjа у том случаjу, док Русиjа одбацуjе те тврдње.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 04:15